Medijsko središče / Sporočila za javnost / SONČNE ELEKTRARNE SKUPINE HSE OSKRBUJEJO VEČ KOT 1.600 POVPREČNIH GOSPODINJSTEV

SONČNE ELEKTRARNE SKUPINE HSE OSKRBUJEJO VEČ KOT 1.600 POVPREČNIH GOSPODINJSTEV

Danes, 28. maja 2022, praznujemo svetovni dan Sonca. Brez njega si življenja na Zemlji ne moremo predstavljati: dnevno nas oskrbuje s svetlobo in toploto, brez njega ni fotosinteze, z njegovo pomočjo pa že dolgo proizvajamo tudi električno energijo. V skupini HSE je sedem sončnih elektrarn, ki pod okriljem projekta HSE Sonce predstavljajo pomemben del naših usmeritev, načel in projektov na področju t. i. zelenega prehoda.

Skupina HSE je največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji. Na Dravi, Soči in  Savi imamo skupaj sedemnajst hidroelektrarn, osemindvajset malih hidroelektrarn in eno črpalno hidroelektrarno, ki skupaj s sedmimi sončnimi elektrarnami (povezava: HSE Sonce | HSE) letno proizvedejo več kot dve tretjini vse slovenske električne energije iz obnovljivih virov.

Največja med sončnimi elektrarnami skupine HSE, SE Prapretno, je postavljena na degradiranem območju bivšega odlagališča elektrofiltrskega pepela in žlindre TE Trbovlje in je kot takšna dober primer pravičnega prehoda. Od začetka zagonskih in funkcionalnih preizkusov, ki so se pričeli 4. aprila 2022, je do 25. maja 2022 proizvedla 773 MWh električne energije, ki zadostujejo za letno oskrbo približno 180 povprečnih gospodinjstev. Vse sončne elektrarne skupine HSE pa letno oskrbujejo več kot 1.600 povprečnih gospodinjstev.

SE Prapretno je s 3 MW moči trenutno največja sončna elektrarna v Sloveniji. V drugi fazi bomo na tem področju povečali njeno moč do skupnih približno 13 megavatov. V poskusnem obratovanju je tudi nedavno zgrajena sončna elektrarna Zlatoličje moči 2,5 megavata na odvodnem kanalu istoimenske hidroelektrarne. Naslednji korak je gradnja ostalih segmentov sončne elektrarne Zlatoličje – Formin na dovodnih in odvodnih kanalih obeh hidroelektrarn, skupne moči približno 30 megavatov in povprečne letne proizvodnje približno 37.000 MWh električne energije. Nadgradnja energetskih objektov – kanalov hidroelektrarn – s postavitvijo sončnih elektrarn in posledično povečano proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, predstavlja primer dobre prakse tako v lokalnem kot širšem okolju.

 

Služba za korporativno komuniciranje skupine HSE

floater