Politika piškotkov

HSE kot upravljavec na svojem spletnem mestu uporablja piškotke. Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se prenesejo na računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletnega mesta, običajno vsebujejo:

  • ime,
  • vrednost (edinstveno številko),
  • ime strežnika, s katerega je bil poslan,
  • življenjsko dobo.

Poznamo več vrst oz. kategorij piškotkov: začasne/trajne; lastne/druge, nujno potrebne za delovanje spletnega mesta/manj nujne, deloma vsiljive, ki izvajajo statistiko/zelo vsiljivi, ki izvajajo statistiko in zbirajo osebne podatke.

Vsem kategorijam je skupna časovna omejenost njihovega trajanja.

Piškotki lahko torej izvajajo nekaj pomembnih funkcij, kot je npr.: personalizacija spletnega mesta, izboljšanje uporabniške izkušnje in podobno.

Uporabljeni piškotki

Upravljalec na spletnem mestu www.hse.si uporablja naslednje vrste piškotkov za namene in čas trajanja, kot to izhaja iz spodnjih tabel.

Obvezni piškotki

Ti piškotki so pomembni za to, da se lahko premikate po spletnem mestu in uporabljate njegove funkcije, kot so nastavitev zasebnosti, prijava ali izpolnjevanje obrazcev. Brez teh piškotkov ni mogoče ustrezno zagotoviti storitev, ki jih zahtevate z uporabo našega spletnega mesta. Nujno potrebni piškotki ne zahtevajo soglasja od uporabnika v skladu z veljavno zakonodajo. Spletni brskalnik lahko konfigurirate tako, da blokira nujno potrebne piškotke, vendar zaradi tega morda ne boste mogli uporabljati funkcionalnosti spletnega mesta, kot ste nameravali.

Ime piškotka Upravljavec Namen piškotka Veljavnost Tip
pll_language HSE Hrani vašo izbiro jezika v brskalniku 1 leto lastni
avcn-hide_notification HSE Skrije obvestilo o piškotkih ter shrani vašo odločitev 1 leto lastni
didomi_token Didomi Shrani nastavitve piškotov 1 leto lastni
euconsent Didomi Shrani nastavitve piškotov 1 leto lastni

 

Analitični piškotki

Ti piškotki zbirajo informacije o tem, kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto, na primer, katere strani obiskovalci najpogosteje obiskujejo in kako se obiskovalci premikajo po spletnem mestu. Pomagajo nam izboljšati prijaznost spletnega mesta do uporabnika in tako izboljšati uporabniško izkušnjo.

Ime piškotka Upravljavec Namen piškotka Veljavnost Tip
_ga Google Analytics Piškotek se uporablja za razlikovanje edinstvenih uporabnikov z dodelitvijo naključno generirane številke kot identifikatorja. Vključen je v vsako zahtevo za stran na spletnem mestu in se uporablja za izračun podatkov o obiskovalcih, sejah in oglaševalskih akcijah za analizo spletnih mest. 2 leti 3. stran
_gid Google Analytics Piškotek se uporablja se shranjevanje in posodabljanje edinstvene vrednosti za vsako obiskano stran 1 dan 3. stran
_gat Google Analytics To je piškotek, ki ga nastavi Google Analytics, kjer vzorec v imenu vsebuje edinstveno identifikacijsko številko računa ali spletnega mesta, na katerega se nanaša. Lahko je to različica piškotka _gat, ki se uporablja za omejevanje količine podatkov, ki jih Google zabeleži na spletnih mestih z veliko obiska. seja 3. stran

 

Marketinški piškotki

Marketinški piškotki (pravimo jim tudi ciljani ali oglasni piškotki) se uporabljajo za objavljanje oglasov na spletnih mestih tretjih oseb, ki so pomembnejši za vas in vaše interese. Uporabljajo se tudi za omejevanje pogostosti ogleda oglasa in pomoč pri merjenju učinkovitosti oglaševalske kampanje.

Ime piškotka Upravljavec Namen piškotka Veljavnost Tip
YSC YouTube YouTube je Googlova platforma za gostovanje in skupno rabo videoposnetkov. YouTube zbira podatke o uporabnikih prek videoposnetkov, vdelanih v spletna mesta, ki so združeni s podatki o profilih iz drugih Googlovih storitev, da bi spletnim obiskovalcem prikazali ciljno oglaševanje na številnih svojih in drugih spletnih mestih. Seja 3. stran
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube Ta piškotek se uporablja kot unikatni identifikator za sledenje ogledu videoposnetkov 180 dni 3. stran

 

O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih še veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-2) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Onemogočenje piškotkov

Piškotkov nikakor ne bomo uporabljali za zbiranje vaših osebno določljivih podatkov, vi pa odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Opozarjamo vas, da v primeru izklopa piškotkov vse funkcionalnosti spletnega mesta morda ne bodo delovale enako učinkovito, opozorilo o uporabi piškotkov se bo prikazalo ob vsakem obisku, dolgoročno pa bo to negativno vplivalo na vašo uporabniško izkušnjo.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

> Chrome
>> Firefox
>> Internet Explorer (spletno mesto je v angleškem jeziku
>> Opera (spletno mesto je v angleškem jeziku)
>> Safari (spletno mesto je v angleškem jeziku)

 

 
Nastavitve pikotkov