Medijsko središče / Sporočila za javnost / ŠESTI BLOK TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ ZAČASNO USTAVLJEN

ŠESTI BLOK TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ ZAČASNO USTAVLJEN

V sredo, 29. novembra 2017, je bil v večernih urah ustavljen blok 6 Termoelektrarne Šoštanj. Do samodejne varnostne zaustavitve turbine in kasneje celotnega bloka je prišlo zaradi odpovedi na krmilno-zaščitnem sistemu upravljanja turbinske zaščite. Okvara bo odpravljena v prihodnjih dneh. Do ponovne sinhronizacije bloka 6 TEŠ z omrežjem bo v TEŠ deloval blok 4, ki bo zagotavljal varno in zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo.

Od začetka rednega obratovanja, tj. od 25. junija 2015, je bila razpoložljivost bloka 6 TEŠ 97,63-odstotna, v prvih desetih mesecih leta 2017 pa 96,78-odstotna odstotna in primerljiva z evropskimi elektrarnami, ki so v vrhu po zanesljivosti obratovanja in proizvodnje električne energije ter po razpoložljivosti.

Blok 6 TEŠ je v prvih enajstih mesecih letošnjega leta proizvedel 2976 GWh električne energije, največ januarja (350 GWh). Delež njegove proizvodnje v celotni proizvodnji skupine HSE je bil 45 – odstoten, v celotni slovenski proizvodnji električne energije pa 23 – odstoten.