Medijsko središče / Sporočila za javnost / SE PRAPRETNO KOT PRIMER DOBRE PRAKSE NA 8. FOTOVOLTAIČNI KONFERENCI

SE PRAPRETNO KOT PRIMER DOBRE PRAKSE NA 8. FOTOVOLTAIČNI KONFERENCI

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je v torek, 14. 6. 2022, v organizaciji Laboratorij za fotovoltaiko in optoelektroniko potekala 8. fotovoltaična konferenca, na kateri so sodelovali strokovnjaki ter nekatera slovenska podjetja iz področja fotovoltaike.

Na fotovoltaični konferenci se je predstavila tudi skupina HSE, in sicer z največjo sončno elektrarno v obratovanju – SE Prapretno. Mag. Nenad Trkulja, vodja projekta SE Prapretno, je zbranim predstavil celoten potek projekta, od upravnega postopka do izvedbe. Seznanil jih je z osnovnimi podatki SE Prapretno, kjer je nameščenih 6746 modulov in 25 razsmernikov, predvidena letna proizvodnja je 3362 MWh, investicijska vrednost projekta pa je stala nekaj več kot 2,5 milijona EUR. Izpostavil je presenetljivo dejstvo, da je dejanska proizvodnja večja od pričakovane, namreč že v mesecu maju je bil presežek proizvodnje kar 17 % nad pričakovano. Omenil je tudi nekatere ovire, ki pa se jih s podporo lokalne skupnosti da rešiti. Energetski in podnebni cilji ter v zvezi s tem sprejete nacionalne strategije so podlage, ki skupino HSE spodbujajo k razogličenju ter pospešenemu uvajanju obnovljivih virov energije, tudi zato je strategija sHSE usmerjena v izgradnjo večjih sončnih elektrarn, in to v želji, da postanemo največji proizvajalec električne energije iz sonca, je predavanje zaključil mag. Trkulja.
8. fotovoltaična konferenca je s predavanji profesorjev in strokovnjakov postregla s številnimi dobrimi praksami in odgovorila na mnoga vprašanja, med drugim tudi na vprašanje, ali je fotovoltaika lahko steber zelenega. Vsi so se strinjali, da lahko fotovoltaika konkretno prispeva k Zelenemu prehodu ter k doseganju podnebnih in energetskih ciljev. Slovenija ima na tem področju velik potencial in ogromne neizkoriščene možnosti, vendar bo potrebno hitrejše ukrepanje, predvsem v povezavi z umeščanjem v prostor ter posodobitvijo energetskega omrežja.
Posnetek celotne konference si je mogoče ogledati na spletni strani http://slo-pv.fe.uni-lj.si/.