Medijsko središče / Sporočila za javnost / PRVI REDNI REMONT ŠESTEGA BLOKA TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ

PRVI REDNI REMONT ŠESTEGA BLOKA TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ

V ponedeljek, 7. maja 2018, se začne prvi redni remont bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj. Trajal bo slaba dva meseca, predvidoma do 2. julija 2018. V tem času bodo opravljena glavna večja dela na bloku, za varno in zanesljivo oskrbo z električno in toplotno energijo pa bo v tem času skrbel blok 4 TEŠ.

Šesti blok TEŠ bo zaradi načrtovanih garancijskih del iz omrežja izključen že nekaj dni pred začetkom remonta, natančneje 1. maja 2018. V času med 5. in 7. majem 2018 bo blok 6 znova kratkotrajno dan v obratovanje zaradi izvedbe predremontnih testov, ki so pogoj za določitev nadaljnjih aktivnosti v času remonta. Od 7. maja 2018 dalje, ko bo blok 6 za dva meseca izključen iz omrežja, pa bodo v okviru rednega remonta opravljena večja remontna dela in še preostala garancijska popravila. Zaradi najsodobnejše opreme in dovršene tehnologije je naslednji redni letni remont šestega bloka načrtovan šele leta 2022, torej čez štiri leta,  medtem ko so bili pri starih blokih TEŠ remonti na tri leta.

Šesti blok TEŠ letno proizvede približno tretjino električne energije v celotni slovenski proizvodnji. Od začetka poskusnega obratovanja, t. j. od 19. junija 2015, je proizvedel  9.700 GWh električne energije, v letošnjem letu več kot 1.000 GWh. Najvišjo dnevno proizvodnjo v višini 12,6 GWh je blok 6 dosegel 13. junija 2017, povprečna dnevna proizvodnja v prvih treh letošnjih mesecih pa je bila 9 GWh in je skladna z načrtovano.

Podrobnosti o remontu šestega bloka in ekološki posodobitvi petega bloka, ki že poteka, bomo predstavili na novinarski konferenci v začetku julija.

floater