Medijsko središče / Sporočila za javnost / PO 33 LETIH DANES PONOVNO STEKLA DOBAVA ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ TERMOELEKTRARNE UGLJEVIK

PO 33 LETIH DANES PONOVNO STEKLA DOBAVA ELEKTRIČNE ENERGIJE IZ TERMOELEKTRARNE UGLJEVIK

Po uspešno zaključenem arbitražnem postopku pred ad hoc arbitražnim tribunalom in skladno s pogodbami, podpisanimi v Ugljeviku v torek, 30. januarja 2024, je danes ob polnoči Holding Slovenske elektrarne (HSE) začel prevzemati električno energijo iz TE Ugljevik. Dogovor predvideva dobavo ene tretjine proizvedene električne energije v TE Ugljevik, kar na letnem nivoju pomeni okrog 500 GWh oz. toliko, kot porabi 123.000 gospodinjskih odjemalcev. Začetek dobave električne energije iz Ugljevika je pomemben dosežek uspešno zaključenega arbitražnega postopka v Beogradu in pogajanj ter vseh aktivnosti, usmerjenih v uveljavitev pravic EGS-RI, ki jih je več kot desetletje vodil HSE.

Tretjina električne energije, ki jo proizvede TE Ugljevik, bo tako po več kot tridesetih letih premora znova dobavljena gospodarski družbi iz Slovenije. Do nje je upravičena družba EGS-RI, ki je sodelovala pri izgradnji Rudnika in Termoelektrarne Ugljevik, po njenem pooblastilu pa jo bo prevzemal največji slovenski proizvajalec električne energije, Holding Slovenske elektrarne. Dobava električne energije iz TE Ugljevik bo potekala preko Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), HSE pa jo bo praviloma prevzemal na mejah Bosne in Hercegovine.

V torek podpisane pogodbe o ponovni dobavi električne energije ter plačilu glavnice odškodnine za nedobavljeno električno energijo v višini 67 milijonov evrov v HSE štejemo kot izjemen uspeh in pomemben dosežek v uveljavljanju pravic slovenskega elektrogospodarstva iz naslova preteklih vlaganj.

Pogajanja med HSE, EGS-RI, RiTE Ugljevik in ERS se nadaljujejo, saj je potrebno rešiti še nekatera preostala odprta vprašanja. Verjamemo, da bomo tudi zanje našli rešitve, ki bodo v korist slovenskega elektrogospodarstva.

 

floater