Medijsko središče / Sporočila za javnost / JUNIJSKA PROIZVODNJA HIDROELEKTRARN SKUPINE HSE ŽE 23 ODSTOTKOV NAD PLANOM

JUNIJSKA PROIZVODNJA HIDROELEKTRARN SKUPINE HSE ŽE 23 ODSTOTKOV NAD PLANOM

Hidroelektrarne skupine Holding Slovenske elektrarne (HSE) so že do 21. junija za kar 23 odstotkov presegle mesečni plan proizvodnje. Dravske elektrarne Maribor (DEM) so proizvedle 286 GWh električne energije in plan presegle za 30 odstotkov, Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) pa s 54 GWh proizvedene električne energije za 9 odstotkov. Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), kjer ima HSE 49-odstotni delež, so junija proizvedle 18 GWh električne energije (49 %), kar je 24 odstotkov več od planirane proizvodnje.

Skupaj so hidroelektrarne skupine HSE v obdobju januar – junij 2021 proizvedle 2.196 GWh električne energije. To je 23 odstotkov več od planirane in 30 odstotkov več proizvedene električne energije kot v enakem obdobju lani.

Proizvodni rekordi skupine HSE, povezani z ugodno hidrologijo, se torej nadaljujejo že več kot pol leta. V prihodnjem obdobju lahko zaradi visokih temperatur pričakujemo nekoliko nižjo proizvodnjo hidroelektrarn skupine HSE, ki smo jo upoštevali tudi v naših planih.

»Snežna odeja se v visokogorju ob visokih temperaturah v zadnjem tednu hitro tanjša, kar se bo kmalu poznalo tudi na hidrologiji. Julijski upad hidro proizvodnje je upoštevan že v planih hidro proizvodnje, a kljub temu ocenjujemo, da bo ta še vedno višja,« pojasnjuje dr. Matjaž Eberlinc, izvršni direktor proizvodnje HSE. Takšni trendi so značilni za poletne dni, ko v skupini HSE manko na hidro delu že vsa leta uspešno nadomeščamo z drugimi proizvodnimi enotami.

Holding Slovenske elektrarne je največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji: v letu 2020 smo proizvedli skoraj 90 odstotkov vse električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji. Tudi vsi naši načrti so usmerjeni v širitev nabora projektov, ki bodo ključnega pomena pri prehodu v brezogljično družbo. V začetku julija bomo položili temeljni kamen za največjo sončno elektrarno v Sloveniji, SE Prapretno, ki bo stala na degradiranem območju v občini Hrastnik in prvo energijo v sistem predvidoma oddala še pred koncem letošnjega leta. Projekt Prapretno je šele prvi korak Skupine HSE v območje proizvodnje električne energije iz sonca kot obnovljivega vira. Pridobili smo tudi gradbeno dovoljenje za nove proizvodne zmogljivosti na območju Zlatoličja.

 

floater