Medijsko središče / Sporočila za javnost / Glas o NAHV odmeva …

Glas o NAHV odmeva …

Projekt Severnojadranske vodikove doline (NAHV), kjer HSE nastopa v vlogi vodilnega partnerja, je vse bolj zanimiv in odmeven. Vodiku namreč Evropa, pa tudi Slovenija, namenjata veliko pozornost, dogodki o tem energentu pa so postali praktično vsakodnevni. Vanj so aktivno vključeni tudi vodilni predstavniki HSE.

15. in 16. novembra so potekali dnevi raziskav vodika, ti. EU Hydrogen Research Days, ki so del Evropskega tedna vodika, ti. European Hydrogen Week 2023. Ta je poudaril vlogo vodika pri energetskem zelenem prehodu. Dogodek je plod sodelovanja Evropske komisije, organizacije Hydrogen Europe in  Clean Hydrogen Partnership, ki je tudi finančni podpornik projekta NAHV. V sredo se je zbranim po spletu oglasila tudi vodja službe za razvoj HSE dr. Jerneja Sedlar in predstavila projekt severnojadranske vodikove doline. Ko si svet prizadeva doseči cilje Pariškega sporazuma, bodo imele raziskave in inovacije na področju vodikovih tehnologij vse pomembnejšo vlogo, s tem pa tudi dosežki na projektu NAHV.

Izvršni direktor mag. Marko Bahor pa je 15. novembra projekt severnojadranske vodikove doline predstavil na posvetu o vodiku v slovenski energetski prihodnosti, ki je potekal v organizaciji Slovenskega združenja elektroenergetikov – CIGRED Slovenija. Nad projektom in ambicioznimi načrti z vodikom v prihodnjih šestih letih so bili slušatelji navdušeni. Zavedajo se namreč, da vodik kot čist in vsestranski vir energije obeta zmanjšanje ogljičnega odtisa pri proizvodnji električne energije, uravnoteženju omrežja in shranjevanju energije, hkrati pa njegov vpliv seže tudi do različnih deležnikov v industriji in raziskovalnih sferah.

Isti dan je v Gorici potekal tudi čezmejni forum, ki sta ga pripravila slovensko deželno gospodarsko združenje in italijanska organizacija Alto Adriatico. Na njem je s predstavitvijo skupine HSE ter projekti in vizijo sodeloval generalni direktor dr. Tomaž Štokelj. Gospodarstveniki so večji del namenili razpravam o energetskem prehodu. Posebno pozornost so namenili vodiku, s tem pa tudi projektu Severnojadranske vodikove doline, kjer Slovenija in dežela Furlanija Julijska krajina, skupaj s Hrvaško, že sodelujeta.

 

Galerija
floater