Medijsko središče / Sporočila za javnost / Zgodovina Premogovnika Velenje v novi podobi

Zgodovina Premogovnika Velenje v novi podobi

Velenje

Letos, ko Premogovnik Velenje praznuje 130-letnico svojega delovanja, so se v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju odločili obiskovalcem na posebni razstavi prikazati zgodovino tega najmlajšega slovenskega premogovnika. Za odprtje nove razstave so izbrali 17. oktober, to je datum, ko je leta 1887 ustanovitelj premogovnika, Daniel pl. Lapp, dobil jamske mere in dovoljenje za obratovanje premogovnika. Stalno razstavo so postavili na galerijo v nekdanji beli garderobi muzeja na jašku Škale. S pomočjo razstavljenih predmetov, panojev, ekrana na dotik in filma želijo obiskovalce voditi po desetletjih razvoja premogovnika do današnjih dni. V Muzeju premogovništva Slovenije za letos načrtujejo še predstavitev knjige Rudniki in premogovniki v Sloveniji, ki bo izšla na god zaščitnice rudarjev, sv. Barbare, 4. decembra.

Posebnost razstave je zagotovo film o zgodovini premogovnika, ki se začne z animacijo ene najbolj verjetnih teorij o nastanku vesolja, potem pa obiskovalce popelje do nastanka našega sončnega sistema, Zemlje, do začetka življenja na njej. Prvi del filma se konča z nastankom lignita v Šaleški dolini. V drugem delu filma je predstavljen 130-letni razvoj premogovnika od zaostalega, kmečkega premogovnika do današnjega modernega podjetja, ki ima patentirano lastno odkopno metodo ter spada med največje in najmodernejše premogovnike s podzemnim pridobivanjem premoga na svetu. Obiskovalci bodo vse podrobnosti o zgodovini lahko poiskali tudi s pomočjo računalnika, dostop do podatkov pa je zelo moderen, urejen s pomočjo ekrana na dotik.
Atraktivno podzemno zbirko v Muzeju premogovništva Slovenije je od odprtja muzeja v letu 1999 do danes obiskalo že več kot 170.000 obiskovalcev, od tega 10 odstotkov tujcev z vsega sveta, večina pa si jih ogleda tudi stalne in priložnostne razstave v površinskih prostorih muzeja.