Medijsko središče / Sporočila za javnost / ZELENI VODIK: POMEMBEN DEL STRATEŠKIH NAČRTOV SKUPINE HSE

ZELENI VODIK: POMEMBEN DEL STRATEŠKIH NAČRTOV SKUPINE HSE

Včeraj je v Tehnološkem središču ELES Beričevo potekala konstitutivna seja partnerjev konzorcija za vzpostavitev ekosistema vodika iz nizkoogljičnih virov, sestavljenega v sodelovanju slovensko-japonskega poslovnega sveta, Inženirske akademije Slovenije in družbe ELES.

Konzorcijsko pogodbo je marca 2024 podpisalo osemnajst podjetij, organizacij in občin, njihova prizadevanja na področju medsektorskega povezovanja pri vzpostavljanju vrednostne verige vodika iz nizkoogljičnih virov v Sloveniji pa so podprla tudi Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ter Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Dr. Tomaž Štokelj, generalni direktor HSE, je takrat povedal: “Skupina HSE je največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov in tudi naša vizija biti nosilec zelenega prehoda Slovenije. Zeleni vodik je zagotovo eden od energentov prihodnosti, ki je vključen tudi v naše razvojne načrte. Smo vodilni partner mednarodnega projekta Severnojadranske vodikove doline, ki vključuje celotno vrednostno verigo uporabe zelenega vodika, od njegove proizvodnje iz obnovljivih virov, skladiščenja in distribucije do njegove končne uporabe v različnih sektorjih. Današnji podpis konzorcijske pogodbe za vzpostavitev ekosistema zelenega vodika tako za nas predstavlja še eno pomembno partnerstvo pri doseganju strateških ciljev na področju zelenega prehoda in pomemben korak v brezogljično družbo. Nadejamo se uspešnega sodelovanja z vsemi partnerji v projektu.”

Včerajšnje seje se je v imenu HSE udeležila dr. Jerneja Sedlar, vodja službe za razvoj in investicije in vodja projekta NAHV – Severnojadranska vodikova dolina, kjer je HSE vodilni partner. Zeleni vodik je tudi sicer vključen v več strateških načrtov skupine HSE na področju zelenega prehoda, katerega nosilec smo.

 

(foto: Eles)

floater