Medijsko središče / Sporočila za javnost / Začenjajo se prireditve ob letošnjem dnevu rudarjev

Začenjajo se prireditve ob letošnjem dnevu rudarjev

Velenje

V Šaleški dolini se začenjajo letošnje prireditve ob dnevu rudarjev, 3. juliju, ki bo letos tudi v znamenju 130-letnice velenjskega premogovnika. Prva prireditev, odprtje razstave del, ustvarjenih v 26. srečanju ex-tempore, bo to soboto, 11. junija, ob 19. uri v Muzeju premogovništva Slovenije. V kulturnem programu bo nastopil harmonikar Robert Goter. Likovno ustvarjanje bo potekalo pod naslovom letošnje obletnice Premogovnika Zavrtajmo v prihodnost.
Žigosanje likovnih podlag se je začelo minulo soboto in organizatorji že imajo prijavljenih 80 slikarjev. Upajo pa na še večji odziv, saj je v prejšnjih letih vedno sodelovalo več kot 100 slikarjev. Ta teden, do 11. junija, je žigosanje mogoče tudi vsak dan med 10. in 12. uro v upravni zgradbi Premogovnika Velenje v Prelogah.
Ustvarjena dela bo za razstavo izbrala strokovna žirija v sestavi mag. Milena Koren Božiček in Damir Globočnik, umetnostna zgodovinarja in likovna kritika, ter prof. Darko Slavec, akademski slikar, Premogovnik Velenje pa bo podelil pet nagrad – grand prix, veliko odkupno nagrado in tri odkupne nagrade – ter pet častnih diplom, odkupne nagrade pa bodo podelili tudi sindikat SPESS, sindikat podjetja Premogovnik Velenje ter trgovina z umetniškimi materiali ART iz Ljubljane. Razstavljena dela bodo na ogled do začetka septembra.

floater