Medijsko središče / Sporočila za javnost / VIRTUALNA PREDSTAVITEV PREMOGOVNIKA VELENJE

VIRTUALNA PREDSTAVITEV PREMOGOVNIKA VELENJE

PRVIČ NA SVETU PODZEMNO PRIDOBIVANJE PREMOGA PREDSTAVLJENO NA VIRTUALNI NAČIN

Virtualna tehnologija doživlja v zadnjih letih silovit razmah, česar se zavedamo tudi v Premogovniku Velenje. Na spletni strani www.rlv.si smo dodali rubriko virtualna predstavitev, ki obiskovalcem omogoča interaktivni vpogled v dogajanje na podzemnih deloviščih. Virtualna predstavitev Premogovnika Velenje je prva takšna predstavitev metanske jame na svetu.

Premogovništvo kot proces podzemnega pridobivanja premoga je tistim, ki se ne srečujejo s to dejavnostjo, popolna neznanka. Z virtualno predstavitvijo Premogovnika Velenje omogočamo vsem obiskovalcem spletne strani interaktivni vpogled v dogajanje v jami.

Projekt temelji na interaktivnih 360 prostorskih slikah. Z virtualnim sprehodom lahko obiskovalci doživijo vizualno izkušnjo in potujejo iz prostora v prostor ter tako aktivno doživljajo dogajanje pod zemljo. Interaktivna 3D-slika omogoča, da si vsebino po svojih željah ogledujemo v vseh smereh. Gre za nazorno predstavitev, ki je pomembna predvsem iz izobraževalnega vidika. Uporabniku namreč omogoča podroben prikaz posameznih delov jamskega prostora in tudi opreme. Prikazane so vse ključne točke in oprema: pripravsko in odkopno delovišče, črpališče, drobilnik premoga, vrtalni stroj, viseča dizel lokomotiva, ranžirni vlak, napredovalni stroj, sedežnica, podajalnik jeklenega ločnega podporja, demonstracija uporabe dihalnika v primeru povečane koncentracije plinov, nadzorna soba idr. Vizualizacija je avtorsko delo Boštjana Burgerja.

Virtualno predstavitev Premogovnika Velenje si lahko ogledate na spletni povezavi http://www.rlv.si/si/VRRLV/nacrt.html.

Vabljeni k ogledu!

Tadeja Mravljak Jegrišnik
Vodja Službe za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje
051-638-154; 03-899-6-327