Medijsko središče / Sporočila za javnost / »Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo«

»Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo«

Mesec oktober je tradicionalno posvečen večanju požarne varnosti in preventivnim akcijam. Na lokaciji proizvodnega objekta sončne elektrarne Prapretno je tako v četrtek, 12. oktobra, v organizaciji družb skupine HSE ter lokalnih gasilskih društev potekala prikazna gasilska vaja.

Scenarij dogodka se je odvil zaradi namišljene napake na FN modulu, ki je zagorel. Požar se je hitro širil po sončni elektrarni in ogrožal bližnji gozd. Ogenj je opazil krajan, ki je poklical številko 112 ter sporočil lokacijo in razlog klica. Regijski center je nato preko pozivnikov in mobilnih telefonov aktiviral operativne gasilce lokalnih gasilskih društev. Že v nekaj minutah so bili na kraju požara prvi gasilci, ki so se trudili požar omejiti. Vodja vaje je delil naloge in gasilska vozila ter gasilce razporejal po kraju dogodka. Namišljeni požar na sončni elektrarni Prapretno je gasilo 73 operativnih gasilcev ter 14 gasilskih vozil z najsodobnejšo gasilsko opremo. Gasilci so preizkusili gašenje na lestvi, od koder so zajeli širok spekter sončnih modulov, kot tudi gašenje z vodnim topom, večina pa jih je gasila z vodo iz cistern gasilskih vozil. Vaja se je zaključila, ko je vodja ocenil, da je ogenj pogašen in kraj dogodka dovolj varen, da ga lahko zapustijo.

Gasilci iz PGD Hrastnik, PGD Prapretno, PGD Trbovlje – mesto in PGD Zagorje ob Savi so z vajo preverili usposobljenost enot ter svoje operativne postopke v primeru požara na eni največjih sončnih elektrarn v Sloveniji – SE Prapretno. Z vajo so dokazali, da je za takšen razmeroma zahteven objekt potrebno sodelovanje društev in povezovanje občin, ki skupaj zadovoljijo ustrezno opremljenost in usposobljenost.

Vodja gasilske vaje Matjaž Skaza je ob koncu pohvalil vse udeležene gasilce ter jih spodbudil z rekom, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Ocenil je, da so tudi na tovrstne dogodke, za katere upajo, da se nikoli ne bodo zgodili, dobro pripravljeni. Omenil je, da bi bil v primeru intervencije čas prihoda na lokacijo sicer nekoliko daljši, vendar izpostavil, da je objekt, kot je tovrstna sončna elektrarna, ki stoji na železni samostojni konstrukciji, manj nevarna od tistih na strehah. Vzrok požarov na sončnih elektrarnah je pogosto namreč drugod, in sicer v segrevanju vsebin materialov pod streho, v izolacijah in podobnem, je med drugim navedel. Vsem prisotnim, tako obiskovalcem, predvsem pa gasilcem, se je za udeležbo zahvalil tudi Ervin Renko, direktor HSE – Energetske družbe Trbovlje. Dejal je, da je lokacija tudi zaradi usposobljenosti in opreme gasilcev ustrezno protipožarno obvarovana, ter napovedal širjenje sončne elektrarne Prapretno, ki je v fazi pridobivanja potrebnih gradbenih dovoljenj in prostorskih izvedbenih aktov.

Galerija
floater