Medijsko središče / Sporočila za javnost / V PREMOGOVNIKU VELENJE ZAGNALI NOV ODKOP K.-50/C

V PREMOGOVNIKU VELENJE ZAGNALI NOV ODKOP K.-50/C

Nanj so vgradili podporje nove generacije

Danes je v jami Pesje v Premogovniku Velenje pričel obratovati novi odkop z imenom k.–50/C. Njegova posebnost je v tem, da je na njem montiranih 88 sekcij novega hidravličnega podporja, ki so izdelane iz zelo kvalitetnih materialov na podlagi izkušenj Premogovnikovih strokovnjakov ter prilagojenih razmeram v velenjskem premogovniku. Glavni cilj novega podporja je povečati učinke pri odkopavanju ob hkratnem zagotavljanju varnosti za zaposlene.

Razvoj hidravličnega podporja v Premogovniku Velenje poteka neprekinjeno, odkar so začeli uvajati Velenjsko odkopno metodo in z njo mehanizirati odkopavanje premoga. Posamezne sekcije podporja širine 1,75 metra in višine 4 metre predstavljajo vrhunec rudarske tehnološke opreme v evropskih in svetovnih razmerah. Ker imajo z njimi v Premogovniku Velenje že nekaj dobrih izkušenj, so se ob odločitvi za nakup novega podporja odločili za še izboljšano verzijo tega tipa podporja ter v razvoj nove generacije podporja skupaj z proizvajalcem vključili svoje tehnične rešitve.

Ob prehodu na odkopavanje le na dveh odkopih je izrednega pomena večja zanesljivost opreme. Sekcije hidravličnega podporja v Premogovniku Velenje namreč ne opravljajo samo funkcije podpiranja sloja premoga, temveč so tudi delovni stroji, saj sodelujejo pri točenju premoga iz stropa in pri pridobivanju premoga spredaj, pri čelni steni, v čemer je Premogovnik Velenje edinstven v pridobivanju premoga, po pridobljenem premogu na specifično površino odkopa pa predstavlja sam svetovni vrh učinkovitosti. Novo podporje je težje in robustnejše, na drugi strani pa pričakujejo, da bo kos najtežjim razmeram pri odkopavanju v jami. Zaradi večje svetle površine omogoča bistveno večjo pretočnost zraka čez odkop, zaposlenim pa boljše delovne razmere, kajti gibanje na odkopu je lažje.

Novi odkop je danes obiskal tudi direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved s sodelavci. Ob njegovem zagonu je moštvu, ki dela na njem, dejal: »Ta odkop je največji dosežek Premogovnika Velenje v nekaj zadnjih letih. Na njem je montirano najzmogljivejše hidravlično podporje, ki so ga skupaj s proizvajalcem razvili tudi naši strokovnjaki. Prepričan sem, da bo delo na njem potekalo dobro, da boste tudi na tem odkopu dosegali najboljše rezultate, vsem pa želim predvsem, da bi delali varno.«

Kot zanimivost dodajmo, da je ena sekcija hidravličnega podporja težka 20 ton, kar pomeni, da samo 88 sekcij predstavlja težo več kot 1.700 ton, prišteti pa je treba še transporter in kombajn. To pomeni, da je treba v jamo za pripravo enega odkopa prepeljati in v njej zmontirati okoli 2.500 ton materiala in opreme.

Tadeja Mravljak Jegrišnik
vodja vodja Službe za odnose z javnostmi
051-638-154

floater