Medijsko središče / Sporočila za javnost / V premogovniku Velenje v letu 2004 odkopali 4,2 milijona ton premoga

V premogovniku Velenje v letu 2004 odkopali 4,2 milijona ton premoga

Velenje

V Premogovniku Velenje so v letu 2004 odkopali skoraj 4,2 milijona ton premoga, kar je bilo 2 odstotka več, kot so načrtovali, pomembneje pa je, da je bila kakovost odkopanega premoga boljša, kot je dolgoletno povprečje, in tako so poslovno leto po več letih sklenili brez rdečih številk. Uspešnost minulega leta ocenjujejo predvsem s tem, da so s Holdingom Slovenske elektrarne in TE Šoštanj podpisali 10-letno pogodbo o nakupu premoga, zakupu moči in nakupu električne energije in si s tem zagotovili stabilnejše poslovanje. Na osnovi te pogodbe so konec lanskega leta podpisali pogodbi za leti 2005 in 2006, ki jih zavezujeta k proizvodnji po 4,1 milijona ton premoga na leto.

Uspešno je v letu 2004 poslovalo tudi enajst povezanih družb Premogovnika. Sanirali so družbi GOST in PLP, dopolnili so strategijo največje povezane družbe HTZ, ip., jo reorganizirali ter zastavili nove programe v treh divizijah: programi, ki niso vezani na proces pridobivanja premoga, center za izobraževanje in usposabljanje ter rudarski programi.

Svojo dejavnost širijo in dopolnjujejo tudi druge povezane družbe, posebej TRC Jezero, kateremu se je konec leta pridružil šesti družbenik, BTC, d.d., Ljubljana, ki je investitor novega velikega projekta v sklopu TRC Jezero – Vodnega mesta Velenje.

V Premogovniku Velenje, HTZ, ip, in PLP so uvedli nov informacijski sistem MFG/PRO kot podporo učinkovitejšemu poslovanju, pri čemer je pomembna vloga povezane družbe M2M, ki je zastopnik ameriške družbe QAD in implementator omenjenega sistema.

Tudi v letu 2005 imajo v Premogovniku Velenje veliko načrtov, osnovna naloga pa bo varno odkopavanje načrtovane količine premoga. Odkopali naj bi 4,1 milijona ton pri kakovosti premoga 10,00 MJ/kg. Letos naj bi bilo povprečno število zaposlenih 2.024, konec leta pa naj bi število zaposlenih prvič padlo pod 2.000, in sicer na 1.966. Ob tem bodo predvidoma tudi letos zaposlili 70 pripravnikov. Sicer pa bo leto 2005 za zaposlene v Premogovniku Velenje tudi praznično, saj bodo praznovali 130. obletnico začetkov premogovništva v Šaleški dolini in ob tej obletnici bodo pripravili več prireditev.

floater