Medijsko središče / Sporočila za javnost / Uspešno prvo vrtenje obnovljenega agregata 2 v HE Ožbalt

Uspešno prvo vrtenje obnovljenega agregata 2 v HE Ožbalt

Maribor

V četrtek, 15. 1. 2004, so v hidroelektrarni Ožbalt izvedli prvo vrtenje obnovljenega agregata 2, ki je skupno 13. obnovljen agregat v verigi Dravskih elektrarn Maribor od Dravograda do Formina oziroma 4. prenovljen agregat v sklopu druge faze prenove. V prvi fazi prenove so bile prenovljene hidroelektrarne Dravograd, Fala in Mariborski otok, druga faza pa zajema prenovo skupno 6 agregatov v hidroelektrarnah Vuhred in Ožbalt.
Prenova agregata  2 v hidroelektrarni Ožbalt se je pričela februarja 2003, njegovo včerajšnje prvo vrtenje pa predstavlja zelo pomemben trenutek v procesu prenove, saj  uspešen preizkus pomeni, da vsi vitalni sklopi turbine in generatorja delujejo brezhibno.  Po nadaljnih testiranjih opreme za upravljanje in nadzor strokovnjaki Dravskih elektrarn načrtujejo, da bo agregat prvič pripravljen za priključitev na omrežje konec januarja.

Vsi prenovljeni agregati imajo povečano moč za 25 %, kar neposredno povečuje  konično moč in proizvodnjo elektroenergetskega sistema Slovenije. S tem je večja zanesljivost njegovega delovanja ob izpadu drugih energetskih virov ali povečani porabi električne energije. Pomembna je tudi časovna komponenta, saj lahko hidroelektrarne v trenutku povečajo moč v okviru svojih zmogljivosti, ne glede na trenutne hidrološke razmere.
V hidroelektrarni Ožbalt tako čaka na prenovo še zadnji, neprenovljen agregat, to je agregat 1, njegova prenova se bo pričela marca, končana pa bo v začetku prihodnjega leta.