Medijsko središče / Sporočila za javnost / TERMOELEKTRARNA TRBOVLJE PRVIČ ODPIRA VRATA GLASBENEMU FESTIVALU ZASAVJE NOISEFEST INTERNATIONAL

TERMOELEKTRARNA TRBOVLJE PRVIČ ODPIRA VRATA GLASBENEMU FESTIVALU ZASAVJE NOISEFEST INTERNATIONAL

(Trbovlje, 5. septembra 2019) – Mednarodni festival Zasavje Noisefest International, ki bo potekal 6. in 7. septembra, se letos seli na novo lokacijo, in sicer v prostore Termoelektrarne Trbovlje (TET). Festival eksperimentalnega zvoka, ki je doslej gostil že preko 130 mednarodnih glasbenih umetnikov s celega sveta, bo v tem izjemno zanimivem okolju tudi letos obiskovalcem ponudil pester nabor mednarodnih glasbenih in kulturnih ustvarjalcev.

Organizatorji festivala Zasavje Noisefest International so se letos srečali z zapleti pri lokaciji festivala in do zadnjega trenutka mrzlično iskali novo lokacijo za njihov dogodek. Na pomoč jim je priskočila HSE Energetska družba Trbovlje, ki jim je odstopila prostore stare strojnice Termoelektrarne Trbovlje.

»Po tem, ko smo bili primorani iskati nadomestno lokacijo za izvedbo festivala in že razmišljali, da letos festival odpovemo, saj izvedba festivala na območju rudnika Trbovlje – Hrastnik letos ni bila možna, je svoje prostore ponudilo trboveljsko podjetje HSE Energetska družba Trbovlje. Že po prvem ogledu lokacije smo bili prepričani, da je to prava lokacija, ki odraža duh našega festivala, čar pa dodatno ustvarja 360 metrov visok trboveljski dimniki, najvišja zgradba v Sloveniji in najvišji dimnik v Evropi. HSE Energetska družbe Trbovlje je s tem dejansko rešila izvedbo letošnjega festivala Zasavje Noisefest International, saj bi v nasprotnem primeru po petih letih verjetno odpadel,« je težave pri organizaciji letošnjega festivala opisal vodja festivala Neven M. Agalma.

»Podpora lokalni skupnosti, lokalnim društvom in lokalnim projektom nikoli ni bila pod vprašanjem. Še posebej, ko vidiš, da se je projekt, ki je nastal na pobudo lokalnih ustvarjalcev elektronske sodobne glasbe, razvil v mednarodno prepoznan glasbeni dogodek. V družbi si želimo opuščenemu industrijskemu objektu dati nov namen, novo dodatno uporabno vrednost na področjih, o katerih do sedaj nismo razmišljali in glasbena umetnost je eno izmed teh. Ustvarjalnosti in kreativnosti v Zasavju nikoli ni manjkalo, od tu izhajajo številni umetniki in ne nazadnje tudi aktualni minister za kulturo g. Zoran Poznič, ki je, kot direktor Delavskega doma Trbovlje, močno pripomogel k vedno večji prepoznavnosti in rasti festivala, « je poudaril Ervin Renko iz HSE Energetske družbe Trbovlje.

Ljubitelji glasbene umetnosti in umetnosti zvoka bodo tako 6. in 7. septembra lahko uživali v zvokih elektronske sodobne glasbe na območju Termoelektrarne Trbovlje, ki s tem dobiva tudi novo namensko vrednost. Festival Zasavje Noisefest International in Termoelektrarna Trbovlje tako ne le premikajo meje v sodobni glasbeni umetnosti, temveč tudi na področju družbenega prestrukturiranja prostora in opuščenih industrijskih objektov.

floater