Medijsko središče / Sporočila za javnost / SKUPINA HSE LJUBLJANSKEMU UNIVERZITETNEMU KLINIČNEMU CENTRU DONIRALA DVA VENTILATORJA

SKUPINA HSE LJUBLJANSKEMU UNIVERZITETNEMU KLINIČNEMU CENTRU DONIRALA DVA VENTILATORJA

(Ljubljana, 25. marca 2020) – Skupina HSE, največji slovenski proizvajalec in prodajalec električne energije iz lastnih, domačih virov v Sloveniji, je Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana v sredo, 25. marca 2020, predala dva respiratorja za zdravljenje bolezni COVID-19.

Gre za transportna respiratorja tipa Medumat Standard oziroma Medumat Transport nemškega proizvajalca Weinmann z vso pripadajočo opremo, ki spadata v visok razred transportnih ventilatorjev. Oba tipa respiratorjev omogočata uporabo različnih ventilacijskih tehnik. Opremljena sta s sistemom, ki brezžično komunicira z drugimi medicinskimi napravami, npr. z defibrilatorjem, in lahko pošiljata podatke o stanju in nastavitvah na oddaljen računalnik. Respiratorjema pripadata tudi prenosna kisikova jeklenka in priključna cev za priklop na kisikove inštalacije v bolnišnici ali v reševalnem vozilu.

Respiratorja bosta v času epidemije koronavirusa v Sloveniji olajšala delo zdravstvenih delavcev, ki skrbijo za bolnike z najtežjim potekom bolezni.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, dr. med., je ob tej priložnosti dejal, da se veseli vsake donacije, še posebej takšnih »kot je današnja, ko nam HSE donira dva prenosna respiratorja, s katerima bomo lahko v primeru najhujših scenarijev pomagal pacientom, ki bodo med transportom potrebovali ventilacijo.«

»Ne gre le za družbeno odgovorno potezo,« pravi mag. Stojan Nikolić, generalni direktor HSE, »napravi, ki ju danes doniramo UKC Ljubljana, sta v tem težkem obdobju izjemnega pomena. Želimo si seveda, da ju sploh ne bi bilo treba uporabiti, če pa že, naj rešita čim več življenj,« dodaja.

Galerija