Medijsko središče / Sporočila za javnost / SENG: REŠEVANJE ŠE POTEKA

SENG: REŠEVANJE ŠE POTEKA

Ob izvajanju izkopnih del na vertikalnem jašku črpalne hidroelektrarne AVČE se je na delovišču med 3.00 in 4.00 uro zjutraj zgodila delovna nesreča. S košaro na žerjavu so se v jašek spuščali trije delavci podjetja Primorje Geotehnika. Iz doslej še neznanega vzroka pa je začela košara v zadnji fazi spuščanja na delovni plato v jašku nenadoma nenadzorovano padati. Takoj je bil obveščen center za obveščanje, ki je sprožil reševalno akcijo. V jašek so se podali člani GRS iz Tolmina.

Reševalna akcija je še v teku. Eden od ponesrečencev je bil s helikopterjem prepeljan v bolnišnico.

Vertikalni jašek globine 190 m in premera 4.0 m je del tlačnega cevovoda ČHE Avče, ki poteka v dolžini okrog 900 m po površini na fiksnih in drsnih podporah. V dolžini približno 700 m pa poteka v podzemni izvedbi, in sicer v vertikalnem jašku globine 190 m, horizontalnem tunelu dolžine 400 m in poševnem tunelu v dolžini 120 m do strojničnega jaška. Dela so doslej potekala po načrtu in brez posebnosti.

Ob tem nesrečnem dogodku je predstavnik investitorja direktor Soških elektrarn, članice Skupine HSE, Vladimir Gabrijelčič izrazil globoko obžalovanje zaradi nesrečnega dogodka. Gradnja jaškov in predorov je bilo vedno težko in nevarno delo, zato so združili vso znanje in izkušnje, pridobljene z gradnjo podobnih objektov, in je ta dogodek tako investitorja kot izvajalce še toliko bolj pretresel. Sodelavcem in družinam ponesrečenih bodo pomagali po najboljših močeh.