Medijsko središče / Sporočila za javnost / SENG podpisal pogodbo z izvajalci glavnih gradbenih del in dobavitelji opreme za ČHE Avče

SENG podpisal pogodbo z izvajalci glavnih gradbenih del in dobavitelji opreme za ČHE Avče

Nova Gorica

Družba Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o., članica skupine HSE, je danes v Kanalu ob Soči podpisala pogodbo z izvajalci glavnih gradbenih del in dobavitelji turbinske in generatorske opreme za črpalno hidroelektrarno Avče. Za gradbena dela je bil izbran konzorcij Primorje d.d. Ajdovščina – SCT d.d. Ljubljana, za dobavo in vgradnjo opreme pa konzorcij MELCO – RUDIS – SUMITOMO. Pogodbi skupaj predstavljata približno 70% celotne investicije, ki je ocenjena na 86,8 milijona EUR. Elektrarna, ki bo letno proizvajala 426 GWh električne energije, bo predvidoma dokončana v letu 2008.

Pripravljalna dela za črpalno hidroelektrarno Avče, ki bo prva tovrstna v Sloveniji, so se pričela v decembru leta 2004 in bila končana junija letos. Zaključek izgradnje objekta je predviden v letu 2008, nova elektrarna pa bo letno proizvajala 426 GWh električne energije.

Izvajalci so bili izbrani na podlagi javnih razpisov, ki sta bila objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije in Uradnem listu Evropske unije januarja 2005. Na razpis za glavna gradbena dela je prispelo šest vlog štirih ponudnikov, za dobavo in vgradnjo opreme pa so se prijavili trije ponudniki. Javno odpiranje ponudb je potekalo marca in aprila letos.

Na podlagi vrednotenja in ocenjevanja ponudb, ki se je izvajalo skladno z določili iz razpisne dokumentacije, je družba Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. izbrala najugodnejša ponudnika. Glavna gradbena dela bo opravljal konzorcij Primorje d.d. Ajdovščina – SCT d.d. Ljubljana, dobavo in vgradnjo opreme pa bo zagotovil konzorcij MELCO – RUDIS – SUMITOMO.

Posebnost te elektrarne bo reverzibilni agregat (turbina-črpalka) s spremenljivo hitrostjo vrtenja (varspeed), ki ima vgrajeno najsodobnejšo tehnologijo. Za tak tip agregata so se Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. odločile zato, ker omogoča prilagodljivo obratovanje črpalne elektrarne tudi ob različni razpoložljivi moči v elektroenergetskem omrežju.

Trenutno poteka vrednotenje dveh že zaključenih razpisov; za izvedbo cevovoda in hidromehanske opreme LOT C/H ter za izdelavo, dobavo in montažo dvigal LOT D. Do konca leta 2005 pa bodo Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. izvedle še dva razpisa za gradnjo ČHE Avče; razpis za pridobitev ponudb za izvedbo ostale elektro opreme  LOT EE ter razpis za izvedbo priključnega daljnovoda  LOT DV.

floater