Medijsko središče / Sporočila za javnost / Pripravljalna dela za ČHE Avče so v polnem teku

Pripravljalna dela za ČHE Avče so v polnem teku

Nova Gorica

Gradnja prve slovenske črpalne hidroelektrarne Avče, ki se je začela že lani, se letos pospešeno nadaljuje. V teh dneh se intenzivno  izvajajo  pripravljalna dela, s katerimi bo družba Primorje d.d. iz Ajdovščine uredila dostopne ceste in gradbiščne platoje, z vso potrebno infrastrukturo za nadaljnjo gradnjo. “Že od začetka leta so v teku  razpisni postopki za  zbiranje ponudb za oddajo vseh letošnjih najpomembnejših del, od katerih velja omeniti predvsem ponudbe za dobavo in montažo turbine in generatorja ter glavna gradbena dela. V družbi SENG d.o.o. načrtujemo, da bodo vse najpomembnejše pogodbe za oddajo del lahko podpisali že do letošnjega poletja”, dodaja direktor družbe Vladimir Gabrijelčič.

Družba Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o. in  krovna družba Holding slovenske elektrarne d.o.o. Ljubljana na robu Banjške planote pospešeno gradita prvo črpalno hidroelektrarno v Sloveniji – Avče. Do leta 2008 bo na planoti pod Kanalskim vrhom zgrajena prva črpalna hidoelektrana v Sloveniji, ki bo  na leto proizvedla  426 gigavatnih ur električne energije in to takrat, ko bodo potrebe v elektro sistemu največje. Investicijska vlaganja v ČHE Avče so, v primerjavi s podobnimi projekti, med najnižjimi predvsem zaradi  ugodne naravne lokacije elektrarne.

Do konca letošnjega leta bo investitor predvidoma podpisal tudi pogodbe o dobavi in montaži  cevovoda in hidromehanske ter  pogodbo za ostalo elektro opremo.

floater