Medijsko središče / Sporočila za javnost / PREMOGOVNIKU VELENJE POSEBNO PRIZNANJE OB 50-LETNICI MESTA VELENJE

PREMOGOVNIKU VELENJE POSEBNO PRIZNANJE OB 50-LETNICI MESTA VELENJE

Mestna občina Velenje se je v svojem jubilejnem letu, ob 50-letnici mesta Velenje, odločila podeliti priznanje za posebne zasluge podjetju Premogovnik Velenje za prispevek pri graditvi in razvoju Velenja. Gre za bronasto maketo mesta z imenom Gradnik Velenje, ki jo bodo Premogovniku podelili v petek, 18. septembra 2009, v okviru podelitve občinskih priznanj.

Kot je zapisano v utemeljitvi, je Premogovnik Velenje od leta 1875 gonilna sila razvoja v Velenjski kotlini in širši okolici. Ves čas delovanja je med največjimi delodajalci v Šaleški dolini, ki nudi zaposlitev tako domačinom kot ljudem iz bližnje in daljne okolice.

20. septembra 1959 so z veliko slovesnostjo, ki je potekala na Titovem trgu v Velenju, odprli novo zgrajeno mestno središče. Velenje je iz majhne naselbine zraslo v sodobno mesto, ki je danes pomembno gospodarsko, kulturno, športno, upravno in izobraževalno središče.

Glavni nosilec razvoja in rasti mesta Velenje je ves čas Premogovnik Velenje, ki je eden največjih in najmodernejše opremljenih premogovnikov za podzemno pridobivanje premoga v Evropi. Večina odkopanega velenjskega lignita je uporabljena za delovanje Termoelektrarne Šoštanj, kjer iz njega na leto pridobijo eno tretjino električne energije, ki jo porabimo v Sloveniji. S tem je Premogovnik Velenje eden najpomembnejših stebrov slovenske energetike.

Premogovnik Velenje je družbeno in okoljsko odgovorno podjetje, ki ves čas v okolje, v katerem deluje, tudi vlaga. Sproti odpravlja posledice, ki nastajajo z njegovim delovanjem. Poleg tega podpira številna društva, klube in druge institucije ter tako prispeva k hitrejšemu in uspešnejšemu razvoju vseh področij življenja v lokalni skupnosti in s tem bistveno izboljšuje kakovost bivanja v Mestni občini Velenje in v celotni Šaleški dolini.

Tadeja Mravljak Jegrišnik
vodja Službe za odnose z javnostmi Premogovnika Velenje
051-638-154; 03-899-6-327