Medijsko središče / Sporočila za javnost / Ponosni čestitamo Benjaminu Savšku za visoko državno odlikovanje

Ponosni čestitamo Benjaminu Savšku za visoko državno odlikovanje

V Holdingu Slovenske elektrarne, generalnem sponzorju Kajakaške zveze Slovenije, čestitamo olimpijskemu prvak, kajakašu Benjaminu Savšku, za zlati red Republike Slovenije, ki mu ga je podelil Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Družba HSE, največja proizvajalka električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji, je generalni sponzor Kajakaške zveze Slovenije od leta 2002. Kot dolgoletni sopotnik Benjamina Savška smo ponosno skozi celotno desetletje aktivno navijali in stiskali pesti zanj. Izjemni Benjamin je Sloveniji v tem času priveslal naslove evropskega, svetovnega in v letu 2021 tudi olimpijskega prvaka, njegovi uspehi pa so vzor številnim mlajšim, športnikom in tistim, ki zgolj navijamo zanje.

V Uradu Predsednika Republike Slovenije so v obrazložitev odlikovanja Benjaminu Savšku zapisali:

Za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem prejme Benjamin Savšek zlati red za zasluge.
Poet na divjih vodah, tekmovalec s pretanjenim občutkom za obvladovanje brzic in športnik, po katerem se zgledujejo tako mlajši kot starejši tekmovalci. To je Benjamin Savšek, 35-letni Ljubljančan, ki nas z izjemnimi športnimi uspehi razveseljuje že več kot desetletje.
Član ljubljanskega Kajak kanu kluba Tacen, ki ima izjemno sposobnost razumevanja divjih voda, je kolajne osvajal že v kategorijah med mlajšimi športniki, vrhunske rezultate pa je dosegel na največjih tekmovanjih v članski konkurenci. Prvo posamično člansko medaljo, bronasto, je osvojil leta 2012 na evropskem prvenstvu v Augsburgu – odtlej ni minila sezona, ko nas ne bi navdušil z uspehi, bodisi med posamezniki ali kot član ekipe.
Z osvojenimi 18 medaljami na največjih tekmovanjih se je Benjamin Savšek, za prijatelje in navijače Beni, zapisal v zgodovino kot eden najboljših slovenskih športnikov. Prvi medalji z evropskega prvenstva so sledili trije naslovi evropskega prvaka v letih 2015, 2019 in 2020, naslov svetovnega prvaka leta 2017, srebrni medalji s svetovnih prvenstev leta 2014 in 2015 ter bronasta medalja na svetovnem prvenstvu leta 2013. V njegovi zbirki so še tri ekipne medalje s svetovnih prvenstev in šest ekipnih medalj s prvenstev stare celine ter več kot deset uvrstitev na stopničke na tekmah za svetovni pokal.
Vsi ti uspehi so ga pred olimpijskimi igrami v Tokiu postavljali v najožji krog favoritov za osvojitev olimpijske medalje. Pričakovanja na startni črti finalne tekme so bila velika, vendar se je Benjamin Savšek odlično osredotočil na zmago in jo tudi dosegel. S sanjsko vožnjo, ki je bila brez sleherne napake in dotika, je priveslal do edinega odličja, ki mu je v karieri še manjkalo. Njegova zmaga je bila veličastna, na cilj je privihral kot orkan in vse druge za seboj pustil za več kot tri sekunde. Z zlato olimpijsko medaljo v slalomu na divjih vodah je postal četrti kanuist na divjih vodah na svetu, ki je osvojil naslov olimpijskega, svetovnega in evropskega prvaka.
Benjamin Savšek je zmagovalec. Ne odlikujejo ga zgolj športni uspehi, temveč tudi njegova osebnost. Skromen in prisrčen Beni je vzor novim generacijam slovenskih kanuistov in kajakašev. Zna prepoznati napake, jih priznati, in jih nato z vztrajnostjo in osredotočenostjo premagati. Ko je v Tokiu stopil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, smo vsi razumeli veličino zmage, za katero si je prizadeval dolgo, vztrajno in neomajno. »Dolgo sem garal za tole. To so bile mnogo let moje sanje, vesel sem, da jih danes živim,« je tedaj dejal in s svojo iskrenostjo navdihnil številne nove občudovalce.
Virtuoz na divjih vodah je ambasador slovenskega športa v svetu. Z zlatimi črkami se je zapisal v športno zgodovino in dokazal, da slovenski divjevodaši sodijo v sam svetovni vrh.
Za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem se mu Republika Slovenija zahvaljuje z zlatim redom za zasluge.

floater