Medijsko središče / Sporočila za javnost / PETI BLOK TEŠ JE PO LETU 2014 PREDVIDEN ZA HLADNO REZERVO

PETI BLOK TEŠ JE PO LETU 2014 PREDVIDEN ZA HLADNO REZERVO

V nekaterih medijih je bilo v zadnjih dneh zaslediti naslove in zapise o tem, da bi se naj spreminjala osnovna izhodišča glede strateške investicije izgradnje šestega bloka TE Šoštanj. Pri tem so se te trditve nanašale na dejstvo, da se po predvidenem začetku obratovanja šestega bloka dokončno zapirajo bloki od prvega do četrtega, peti pa je predviden za hladno rezervo. To pomeni, da bo »zagnan« samo v kritičnih trenutkih, ko bi lahko bila ogrožena varna in zanesljiva oskrba Slovenije z električno energijo.

V Holdingu Slovenske elektrarne dopuščamo možnost, da je bilo v preteklosti glede tako pomembne investicije na področju komuniciranja premalo poudarka, zato so se lahko v nekaterih primerih v javnosti pojavile različne interpretacije dela informacij in posledično dvom glede posameznih podatkov glede investicije v izgradnjo šestega bloka TE Šoštanj.

Seveda pa tako ključne strateške točke investicije niti v TEŠ, niti v HSE niso spreminjali čez noč ali celo na skrivaj. HSE že vseskozi poudarja, da gre pri bloku 6 za gradnjo nadomestnega objekta, ki bo proizvedel enako količino električne energije kot vsi sedanj bloki (1 do 5) skupaj z bisteno boljšim izkoristkom in posledično bistveno manjšim vplivom na okolje.

Brez dvoma pa so tudi zadnje obravnave okoljevarstvenikov dodatno prispevale k temu, da smo prehod bloka 5 v hladno rezervo še bolj poudarili. Prepričani smo, da bo takšna zahteva izrečena tudi v zaključkih konference okoljskih organizacij.

Sporočamo še, da bodo vsak prvi četrtek v mesecu v TEŠ organizirali dneve odprtih vrat, na katerih bodo lahko zainteresirane javnosti dobile vse odgovore na vprašanja glede poteka gradnje bloka 6.

Služba komuniciranja HSE

floater