Medijsko središče / Sporočila za javnost / OKOLJEVARSTVENI PROJEKT HSE PRESEGEL VSA PRIČAKOVANJA

OKOLJEVARSTVENI PROJEKT HSE PRESEGEL VSA PRIČAKOVANJA

Skupina HSE si kot nosilec projekta Modra energija že od leta 2004 prizadeva približati zavedanje o obnovljivih virih energije širši družbi, še posebej najmlajšim. Maskota Modre energije, Modri Jan, ki ga otroci zaradi številnih akcij v preteklih letih že dobro poznajo, je tokrat pripravil pilotski okoljevarstveni projekt z naslovom MODRI JAN PO ŠOLAH POTUJE IN OKOLJEVARSTVENE NALOGE DODELJUJE. Njegova glavna cilja sta okoljevarstveno osveščanje osnovnošolcev in izobraževanje o obnovljivih virih energije, varčevanju z električno energijo, varnem ravnanju z elektriko in skrbi za okolje. S projektom želi HSE še poglobiti sodelovanje z osnovnimi šolami, ki smo ga vzpostavili že v preteklosti z več projekti.

HSE je v okviru tokratnega projekta konec avgusta  na vse slovenske osnovne šole poslal predstavitveno brošuro z 20 EKO NALOGAMI, med katerimi so lahko šole oziroma posamezni razredi izbrali tisto, s katero so se prijavili na projekt.

Do 30. septembra, ko je potekel rok za prijavo nalog, smo jih prejeli kar 345, s čimer se je potrdilo, da gredo prizadevanja HSE glede okoljskega izobraževanja otrok v pravo smer.

Izdelane naloge bomo sprejemali v treh rokih, in sicer do 15. novembra 2010, do 15. januarja 2011 in do 5. marca 2011. V vsakem bomo med prispelimi izbrali štiri najbolj zanimive, avtorje izbranih pa bo obiskal Modri Jan in jim pripravil EKO ANIMACIJO. Po zaključenem projektu, 5. marca 2011, bomo 50 najbolj izvirnih nalog predstavili v MODRI KNJIGI, ki jo bodo dobili vsi sodelujoči razredi. Sodelujoči v projektu bodo ob zaključku prejeli še MODRO DIPLOMO, zmagovalna naloga pa bo svoji šoli prinesla brezplačni energetski pregled objekta.

Nekateri pretekli in še aktualni projekti Modrega Jana:
• Pobarvanke in stripi (šolsko leto 2008/2009): prejeli smo 3.750 pobarvank in stripov
• Skrivnostni zvezek (šolsko leto 2009/2010): prejeli smo več kot 300 izpolnjenih zvezkov, ki so bili razstavljeni v CUK Kino Šiška, za 100 nagrajencev je bila organizirana gledališka predstava »Zemlja je dobila vročino«.
• Pisma za Dobro Vilo (šolsko leto 2009/2010): prejeli smo več kot 1.600 pisem otrok, ki jih je Dobra vila spremenila v denar, ki ga je HSE podaril pomoči potrebnim otrokom.
• Brezplačna revija za Otroke Modri Jan (šolsko leto 2010/2011): Ob svetovnem dnevu okolja (5.6.2010) smo izdali prvo številko revije in jo poslali na dobrih 2.500 naslovov otrok (baza iz predhodnih akcij), drugo številko smo izdali ob svetovnem dnevu ohranjanja ozonske plasti (16.9.2010) in jo poslali na več kot 5.500 naslovov. Baza naročnikov se nam je več kot podvojila, vsak dan pa prihajajo še nove naročilnice. Tretja letošnja številka izide ob svetovnem dnevu otroka (20.11.2010). V naslednjem letu načrtujemo izid 3 do 4 številk.
• SLOKA (šolsko leto 2010/2011): Modri Jan je pripravil ustvarjalne delavnice za otroke na prizorišču Svetovnega prvenstva v kajak kanu slalomu v Tacnu, obiskalo jih je skoraj 500 otrok.
• Okoljevarstveni projekt Modri Jan potuje (šolsko leto 2010/2011): projekt poteka. Zaradi velika zanimanja šol je naloge možno prijaviti še v prvi polovici oktobra.

Nove zanimive projekte pripravljamo tudi za naslednje leto.

Dodatne informacije:
Služba komuniciranja HSE
[email protected]

floater