Medijsko središče / Sporočila za javnost / ODZIV HSE NA SPONTANO STAVKO V PREMOGOVNIKU VELENJE

ODZIV HSE NA SPONTANO STAVKO V PREMOGOVNIKU VELENJE

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanja v velenjskem premogovniku, kjer je del zaposlenih začel s t.i. spontano stavko. Uradnih stavkovnih zahtev na HSE še nismo prejeli, zato jih ne moremo komentirati.

Dejstvo je, da je Premogovnik Velenje v težki finančni in likvidnostni situaciji, ki je posledica napačnih odločitev in dejanj iz preteklosti, od vnaprej določene cene premoga 2,25 €/GJ do ukvarjanja z dejavnostmi, ki niso povezane s kopanjem premoga in ki so Premogovniku Velenje skozi leta prinašale izgubo. Likvidnostne vrzeli, kakršna je danes v Premogovniku Velenje, ne bo mogoče pokrpati brez kompromisov, odrekanj in prilagajanj. V nasprotnem primeru, če bodo pogajalska izhodišča nerealna in bodo, tako kot na včerajšnjem srečanju s socialnimi partnerji v Premogovniku Velenje, namesto na dialogu temeljila na ultimatih in grožnjah, bo ogrožen ne le obstoj Premogovnika Velenje, temveč tudi Termoelektrarne Šoštanj in trenutno največjega energetskega projekta v Sloveniji, TEŠ 6, s tem pa posredno celotne skupine HSE.

»Upam in verjamem, da bomo z nadaljnjimi pogajanji dosegli sprejemljiv dogovor za obe strani. Predvsem pa si želim, da bi za zgrešene odločitve, ki imajo milijonske posledice, končno nekdo odgovarjal,« dodaja Blaž Košorok, generalni direktor HSE.

Služba komuniciranja HSE

floater