Medijsko središče / Sporočila za javnost / NOVEMBRSKA STAVKA V TEŠ NEZAKONITA

NOVEMBRSKA STAVKA V TEŠ NEZAKONITA

Danes popoldne so v Termoelektrarni Šoštanj prejeli odločitev Delovnega sodišča v Celju, da je bila stavka, ki jo je organiziral  podjetniški sindikat TEŠ v času od 12. 11. 2010 do 16. 11. 2010,  nezakonita.

Sodišče je v postopku presojalo, ali so bili spoštovani pravni akti in Zakon o stavki. Poleg tega je sodišče presojalo, ali je stavkovne zahteve podjetniškega sindikata TEŠ sploh mogoče šteti za uresničevanje interesov s področja dela delavcev in ugotovilo, da stavka NI bila organizirana zaradi uresničevanja ekonomskih in socialnih pravic ter interesov iz dela in niti zaradi ogrožanja varnosti, zdravja ljudi in premoženja.  Sodišče je  tako sprejelo odločitev, da je bila stavka, ki jo je organiziral podjetniški sindikat TEŠ v času od 12. novembra 2010 do 16. novembra  2010, nezakonita. 

Mag. Simon Tot je ob tem poudaril, da je za delo gospodarskih družb  nujno, da se spoštuje pravni red Republike Slovenije, kar mora biti tudi vodilo delovanja sindikatov. Gre za prvo tovrstno odločitev sodišča,kar je začetek jasne sodne prakse, da je takšen način ravnanja sindikata nedopusten in nezakonit.

floater