Medijsko središče / Sporočila za javnost / Muzej hidroelektrarne Fala prejel priznanje Naša Slovenija 2014

Muzej hidroelektrarne Fala prejel priznanje Naša Slovenija 2014

Muzej hidroelektrarne Fala je prejel priznanje gibanja kultura-natura.si v kategoriji »Ohranjanje dediščine«. K sodelovanju v projektu ga je v želji po večanju prepoznavnosti kraja in posledično tudi  muzeja pritegnilo Turistično društvo Selnica ob Dravi, podelitev priznanj pa je potekala v nedeljo, 28. septembra, v okviru čezmejne predstavitve Slovenija brez meja na sejmu Bonaca 2014 v Portorožu.

Gibanje za ohranjanje in uveljavljanje slovenske kulturne in naravne dediščine /krajine kultura-natura.si je letos že petič podelilo priznanja Naša Slovenija. Priznanja je doslej prejelo 60 uglednih in zgledno dejavnih prejemnikov iz Slovenije in zamejstva. Na dosedanjih petih razpisih je bilo več kot 200 nominacij v štirih kategorijah (Ohranjanje dediščine, Raziskovanje in uveljavljanje dediščine, Zasluge posameznikov ali organizacij, Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje).

Stari del hidroelektrarne Fala  je bil leta 1986 opredeljen kot tehniška dediščina. Po prenovi in vključitvi novih agregatov so do leta 1996 izločili iz obratovanja vseh sedem starih. To je omogočilo začetek ureditve prostorov in naprav v starem delu elektrarne za ohranitev tehniške dediščine oziroma muzeja. Naprave in prostori so urejeni tako, da je obiskovalcem prikazana prvotna podoba iz leta 1918.

Direktor DEM mag. Viljem Pozeb je ob prejemu priznanja izpostavil: »V družbi Dravske elektrarne Maribor smo zelo ponosni na izjemno zapuščino prve hidroelektrarne na Dravi v Sloveniji,  še posebej na prvotno strojnico HE Fala in ohranjeno horizontalno Francisovo turbino. Še posebej nas veseli, da je med obiskovalci tudi veliko šolarjev, dijakov in študentov, saj je naš muzej prava zakladnica tehniškega znanja. Hidroelektrarna Fala je bila leta 2008 z odlokom vlade Republike Slovenije razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, tokratno priznanje pa nam predstavlja veliko spodbudo za nadaljevanje ohranjanja bogate tehniške dediščine elektrarn na Dravi in družbeno odgovornega ravnanja.«

Dodatne informacije:
Dravske elektrarne Maribor, d. o. o.
Obrežna ulica 170, Maribor
Telefon: 02 300 50 00
Elektronska pošta: info.dem@dem.si
Splet: http://www.dem.si

floater