Medijsko središče / Sporočila za javnost / Mag. Radovan Jereb: V SENG smo januarski plan presegli za 74 odstotkov

Mag. Radovan Jereb: V SENG smo januarski plan presegli za 74 odstotkov

Soške elektrarne Nova Gorica (SENG), družba skupine HSE, so v mesecu januarju 2021 za kar 74 odstotkov presegle načrtovano proizvodnjo električne energije. Direktor SENG mag. Radovan Jereb je zadovoljen: »Soške hidroelektrarne so januarja 2021 , brez ČHE Avče in sončne elektrarne, proizvedle 58, 1 GWh električne energije in tako januarski plan presegle za 74 odstotkov. Letos je hidrologija radodarna. Proizvodnja v naših hidroelektrarnah je bila januarja več kot dvakrat višja (indeks 209) od proizvodnje v istem obdobju predhodnega leta.

mag. Radovan Jereb.

 

Dobra je bila tudi proizvodnja drugih hidroelektrarn skupine HSE. Dravske elektrarne Maribor (DEM) so januarja 2021 zaključile 41 odstotkov nad planom, in to z le dvema tretjinama razpoložljive moči oziroma naprav, saj se na tretjini njihovih proizvodnih objektov izvajajo redni letni remonti in revizije. Za mesec januar so načrtovali 162,8 GWh, proizvedli pa 229,4 GWh električne energije. Hidroelektrarne na spodnji Savi so januarski plan presegle za 45 odstotkov.

Skupaj so hidroelektrarne skupine HSE januarja proizvedle 319 GWh električne energije, kar je skoraj 40 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Temu so botrovale ugodne hidrološke razmere, visoko razpoložljiva proizvodna infrastruktura kljub zaostrenim razmeram in ukrepom, povezanih s širitvijo Covid-19, ter ugodne tržne razmere. Hidrološke napovedi za prvo polovico leta 2021 ostajajo ugodne zaradi obilne snežne odeje in napovedanih novih padavin.

Za primerjavo, v letu 2020 so do 31. januarja dosegle realizacijo proizvodnje električne energije v višini 233 GWh.

Holding Slovenske elektrarne ostaja največji proizvajalec in prodajalec električne energije iz lastnih, domačih virov na veleprodajnem trgu v Sloveniji ter največji slovenski proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov: v letu 2020 smo proizvedli kar 87 odstotkov vse obnovljive energije v Sloveniji. Na tem področju imamo tudi v prihodnjem obdobju smele načrte: čaka nas začetek gradnje hidroelektrarn na srednji Savi in največje sončne elektrarne v Sloveniji, SE Prapretno. Z naštetim stopamo po poti uresničevanja zavez do postopnega prehoda v brezogljično družbo, pri čemer bo skupina HSE v Sloveniji odigrala izjemno pomembno vlogo.

floater