Medijsko središče / Sporočila za javnost / LJUBLJANICO SMO NAREDILI PITNO

LJUBLJANICO SMO NAREDILI PITNO

Ob Svetovnem dnevu Zemlje sta Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Premogovnik Velenje (PV) podprla promocijo NME – Neodvisne mobilne enote za filtriranje površinskih voda, ki so jo razvili v invalidskem podjetju HTZ Velenje, I.P., d.o.o., kjer se že nekaj časa ukvarjajo z razvojem in prodajo filtracijskih sistemov za filtriranje pitne vode na osnovi nanotehnologije. Za NME so lani prejeli nagrado za inovacijo, ki jim jo je podelila Obrtna zbornica Slovenije.

22. aprila med 9. in 15. uro so predstavniki invalidskega podjetja HTZ Velenje na Prešernovem trgu prikazovali delovanje NME in mimoidočim omogočili pitje prečiščene Ljubljanice. Ob 12. uri so s prečiščeno Ljubljanico nazdravili tudi dr. Jože Zagožen, direktor HSE, dr. Milan Medved, direktor PV, dr. Vladimir Malenkovič, direktor HTZ Velenje in župan MO Ljubljana Zoran Janković.

NME deluje po naslednjem principu: s pomočjo fotovoltaičnih solarnih modulov, ki se nahajajo na napajalnem delu, napajamo lithium – polymer akumulatorjev. S pomočjo električne energije, ki je na razpolago na izhodu iz akumulatorjev, napajamo potopno črpalko. Z njo črpamo vodo, ki jo želimo prečistiti preko gibkih cevi do filtracijskega modula, kjer gre voda preko sistema čistilnih filtrov. Voda se očisti in jo na koncu sistema dobimo kot pitno.

floater