Medijsko središče / Sporočila za javnost / KMALU DODATNA ENERGIJA IZ NAJVEČJE SLOVENSKE HIDROELEKTRARNE – HE ZLATOLIČJE

KMALU DODATNA ENERGIJA IZ NAJVEČJE SLOVENSKE HIDROELEKTRARNE – HE ZLATOLIČJE

V največji hidroelektrarni Dravskih elektrarn Maribor (DEM) in hkrati tudi največji slovenski hidroelektrarni, HE Zlatoličje, ki na leto proizvede več kot pet odstotkov vse električne energije v Sloveniji in je pomembna članica Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), so danes prvič zavrteli povsem prenovljen gonilnik (Agregat 2). Glavna strojna montaža je bila sicer končana že včeraj, danes pa ga je prvič pognala tudi voda. Nov agregat bo odslej proizvedel za 5 do 10 odstotkov električne energije več, kar bo odvisno od hidrologije reke Drave. Pomembno pri tem je, da gre za obnovljiv vir energije, ki mu je naklonjena tudi evropska unija. V HSE se ob tem zavedajo, kako pomembno je dopolnjevanje proizvodnje hidro in termo vira, zato so odločeni, da nadaljujejo z uravnoteženim vlaganjem in razvojem obeh stebrov lastne proizvodnje in tako ohranjati svojo največjo konkurenčno prednost v proizvodnji.

Postopek prenove pa s tem še ni končan. Po preverjanju elektro opreme sledi še sinhronizacija, poskusni pogon ter šele nato redno obratovanje. Električna energija, ki bo proizvedena na novih napravah bo v omrežje oddana predvidoma še pred mesecem majem. Projekt prenove je toliko bolj pomemben, ker gre za pridobitev dodatnih kapacitet iz obnovljivega vira. »Prav zdaj smo v Sloveniji v času, ko se slovenska zakonodaja usklajuje z osnovnimi smernicami evropske unije. Proizvodnja bo nosila velika bremena, saj je pričakovati stroge kriterije. V HSE smo na njih pripravljeni, tako na strani termo kot hidro virov. Če jih želimo izpolniti v prihodnosti, se moramo nanje pripraviti že danes,« sta dogodek pospremila z besedami Damijan Koletnik, direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) in Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) ter dr. Jože Zagožen, direktor HSE.

Ob tej priložnosti je vodja projekta prenove HE Zlatoličje Jožef Hebar prisotne seznanil tudi z dejstvom, da je Agregat 2 v svoji življenjski dobi, od leta 1968 do junija 2007, proizvedel kar 11,172 TWh električne energije, kot je enoletna proizvodnja vseh slovenskih elektrarn skupaj. Prenova gonilnika, ki je trajala od 1. julija 2007, pa se je kljub zahtevnemu delu pogojenemu z velikostjo agregata ter omejenimi prostorskimi omejitvami, uspešno končana v skladu s predvidenim terminskim planom.

Celotna prenova HE Zlatoličje, ki trenutno sodi med največje projekte v Sloveniji, pa se je začela leta 2006. Zaključek sanacijskih del na celotni hidroelektrarni je načrtovan za leto 2009. Njena prenova je v prvi vrsti potrebna predvsem zaradi izrabljenosti opreme, med pomembnejše cilje sanacije pa spada tudi uskladitev z vsemi predpisanimi standardi ter zagotavljanje večje varnosti za okolje in ljudi. V celoten projekt so ob rekonstrukciji HE Zlatoličje vključena še dela na jezu Melje in njegovi neposredni okolici ter namestitev varovalnega zidu na dovodnem kanalu.

S posodobitvijo obstoječih naprav elektrarne pa se bo povečala tudi njena proizvodnja električne energije. Moč HE Zlatoličje se bo tako povečala za 24MW, kar pomeni, da bo njena inštalirana moč po prenovi dosegla 156 MW. S prenovo bo hkrati povečan tudi skupni pretok, s čimer bo usklajena pretočna zmogljivost verige elektrarn.

floater