Medijsko središče / Sporočila za javnost / INFORMACIJSKA INFRASTRUKTURA DRAVSKIH ELEKTRARN MARIBOR ODSLEJ NERANLJIVA V “VARNI KLETKI”

INFORMACIJSKA INFRASTRUKTURA DRAVSKIH ELEKTRARN MARIBOR ODSLEJ NERANLJIVA V “VARNI KLETKI”

Po zagotovitvi zanesljivega in optimalnega obratovanja elektrarn v skupnem centru vodenja so v Dravskih elektrarnah Maribor poskrbeli še za varnost informacijskega sistema v skladu z evropskimi direktivami. V rekordnem času nekaj več kot enega leta so pripravili in zaključili projekt izgradnje visoko varnega sistemskega prostora. Odslej bodo njihovi sistemi informacijske infrastrukture, centra vodenja, števčnih sistemov ter drugih sistemov povezanih s proizvodnjo in vodenjem proizvodnje električne energije varno spravljeni pod eno streho. Kapacitete varne sobe pomenijo dolgoročno zagotovitev potreb po rasti informacijske infrastrukture z vidika razvojnih projektov dravskih elektrarn, kot tudi drugih članic skupine HSE. Otvoritev so v družbi izkoristili tudi za to, da združijo koristno z dobrodelnostjo in Materinskemu domu Maribor donirali sredstva za njegovo delovanje.

Na projekt so v dravskih elektrarnah, kjer proizvedejo približno četrtino v Sloveniji proizvedene električne energije, posebej ponosni. Tudi in predvsem zaradi dejstva, da so varni podatkovni center s sistemsko sobo umestili v čudovit objekt z zgodovinsko vrednostjo, grajen med II. svetovno vojno in katerega zunanjost se zavoljo tega ni prav nič spremenila. »Sodelavci dravskih s področja tehnike in informatike so nas preprosto navdušili. Pokazali so vrhunsko znanje in hkrati izjemno zavzetost za uresničitev projekta. Naj omenim le to, da so vso namestitev opreme opravili sami, brez zunanje pomoči, kar dokazuje, da se lahko naše znanje s področja informacijske tehnologije uspešno udejanja v praksi brez zunanje pomoči,« je ob otvoritvi sodelavce pohvalil direktor, mag. Viljem Pozeb.

Gre za prvi uresničeni projekt te vrste v hidro-proizvodnji v Sloveniji. Soba na področju sistemske varnosti predstavlja najvišji standard fizičnega in tehničnega varovanja informacijskih in komunikacijskih sistemov, kar potrjuje tudi certifikat ECB-S. Hkrati nudi najvišjo možno zaščito pred požarom z nameščeno stacionarno gasilno napravo, prav tako nudi zaščito pred izlitjem vode, prahom, plini, eksplozijami, elektromagnetnimi udari ter nepooblaščenimi vstopi ali vdori. Odslej bodo torej proizvodni sistemi DEM varnejši, dostopnejši in zmogljivejši

Dodatne informacije:
Samo Fekonja, svetovalec direktorja za informatiko
Telefon 02 300 55 62
Elektronska pošta: 
[email protected]

NEKAJ ZANIMIVIH PODATKOV:
Projektant – HSE Invest d.o.o.
Izgradnja visoko varnega sistemskega prostora – NTR inženiring d.o.o. iz Fale
Izvedba sistemske sobe – Lampertz.
Certifikat ECB-S.
Redundantno hlajenje in napajanje z brezprekinitvenim sistemom napajanja z dvema rotirajočimo UPS-oma, dizel agregatom in akumulatorskimi baterijami.
Hlajenje prostora – hladni koridor ali prostora v prostoru, kjer je nad sistemskimi omarami nameščen povišan strop. Prostor je zaprt s pomičnimi vrati – podjetje Minkels.

floater