Medijsko središče / Sporočila za javnost / HSE PODPISAL POGODBO O NAKUPU TE-TO ROUSSE

HSE PODPISAL POGODBO O NAKUPU TE-TO ROUSSE

V torek, 28. avgusta 2007, je HSE z Republiko Bolgarijo podpisal pogodbo o nakupu 100% (oziroma 4.813.367 delnic državnih delnic) Toplifikacije, d.d., Rousse, Bolgarija. Nakup je skladen s strateško usmeritvijo HSE postati eden izmed vodilnih trgovcev z električno energijo v regiji JV Evrope, saj ta z vidika lege in povezave s Slovenijo predstavlja pomembno področje za razširitev dejavnosti.

Hkrati takšna usmeritev zagotavlja tudi stabilno in cenovno sprejemljivo oskrbo Slovenije z električno energijo. HSE si je namreč s podpisom pogodbe zagotovil pravico za trgovanje z električno energijo iz te elektrarne, zaradi česar vodstvo družbe izraža zadovoljstvo:«V luči dejstva, da poraba električne energije v Sloveniji iz leta v leto narašča, mora HSE izkoristiti vsako priložnost pridobivanja proizvodnih virov v vseh državah JV regije. Pri tem bomo skušali zagotavljati optimalno strukturo hidroelektrarn, termoelektrarn in drugih energetskih virov,« pojasnjujeta dr. Jože Zagožen in Damijan Koletnik, direktorja HSE.

Nakup TE-TO Rousse je projekt na katerem so številni strokovnjakih HSE delali več mesecev. S podpisom pogodbe je bil zaključen dolgotrajni postopek pogajanj, ki sega v avgust leta 2006, ko se je HSE prijavil na drugi, ponovljeni razpis bolgarske agencije za privatizacijo ter se v nadaljevanju za nakup TE-TO Rousse potegoval z družbama Dalkia International in E.ON Energije AG. 17. novembra 2006 je HSE oddal ponudbo, agencija za privatizacijo Republike Bolgarije pa je 6. decembra 2006 s posebnim sklepom proglasila HSE za prvouvrščenega ponudnika ter z njim v januarju 2007 začela pogajanja za podpis pogodbe o nakupu 100-odstotnega deleža TE-TO Rousse.

HSE bo v prihodnjih tednih zaprosil bolgarsko post privatizacijsko agencijo za izdajo soglasja k odprodaji 49% deleža v družbi partnerju. Takšna dolgoročna pogodba s partnerjem je najbolj ustrezna rešitev za vodenje projekta, saj predstavlja optimalno sodelovanje proizvajalca premoga na eni in trgovca z električno energijo na drugi strani. Hkrati je izbira o pristopu k projektu s pomočjo partnerja logična posledica okolja, v katerem posluje elektrarna in pomeni zmanjšanje oz. skorajšnje izničenje rizikov naložbe.

floater