Medijsko središče / Sporočila za javnost / HSE je uradno odprl hčerinsko družbo na Madžarskem

HSE je uradno odprl hčerinsko družbo na Madžarskem

V ponedeljek, 13. novembra 2006, je Holding Slovenske elektrarne (HSE) uradno odprl hčerinsko družbo na Madžarskem, HSE Hungary Kft., s sedežem v Budimpešti. Gre za sestavni del poslovnih načrtov HSE v tujini, znotraj katerih države srednje in jugovzhodne Evrope zaradi svoje geostrateške lege in odprtih priložnosti na področju proizvodnje in trženja električne energije zavzemajo pomembno mesto.

Madžarski elektroenergetski trg – v bližnji prihodnosti bo med državama vzpostavljena neposredna visokonapetostna povezava – je za HSE zanimiv iz več razlogov, predvsem zaradi svoje velikosti in transparentnosti trgovanja z električno energijo, kar za ostale države te regije ni značilno. S hčerinsko družbo HSE Hungary je HSE vzpostavil učinkovitejše povezave s trgi srednje in vzhodne Evrope, predvsem s Poljsko, Češko in Slovaško, ter se tako v teh državah pozicioniral kot eden izmed pomembnejših mednarodnih elektroenergetskih akterjev. Na ta način bo tudi povečal fleksibilnost in obseg trgovanja z električno energijo, kar je nenazadnje tudi eden od osnovnih ciljev širitve poslovanja družbe na tuje trge. HSE Hungary se bo ukvarjala z nakupom električne energije od kvalificiranih proizvajalcev, prodajo električne energije upravičenim odjemalcem, drugim trgovcem z električno energijo in javnim trgovskim družbam ter s trgovanjem z električno energijo na organiziranem trgu, katerega član je. HSE preko svoje hčerinske družbe na Madžarskem že sodeluje tudi na avkcijah za dodeljevanje čezmejnih prenosnih zmogljivosti.

Poslovna mreža HSE v tujini tako danes obsega hčerinske družbe HSE Italia, HSE Adria, HSE Balkan Energy in HSE Hungary ter podružnico v Pragi, v kratkem pa bo odprto tudi predstavništvo v Romuniji.

floater