Medijsko središče / Sporočila za javnost / HSE in RWE sta podpisala sporazum o poslovnem sodelovanju

HSE in RWE sta podpisala sporazum o poslovnem sodelovanju

HSE, največji slovenski proizvajalec električne energije, in RWE Power AG, največji nemški proizvajalec električne energije, sta v torek, 10. oktobra 2006, podpisala sporazum o sodelovanju na področju razvoja in izvedbe nekaterih investicijskih projektov v Makedoniji. S tem sporazumom se odpira možnost sodelovanja tudi v drugih državah na področju JV Evrope. Podpisani sporazum bosta podjetji konkretizirali s skupno prijavo na povabilo vlade republike Makedonije potencialnim investitorjem, da izkažejo interes za izgradnjo dveh ter upravljanje treh hidroelektrarn v tej državi, med njimi ene prečrpovalne, ter tako že ta mesec sodelovali v predkvalifikacijskem postopku.

»Že od ustanovitve dalje je eden ključnih ciljev HSE nadgradnja obstoječega proizvodnega portfelja z ustreznimi proizvodnimi zmogljivostmi v jugovzhodni Evropi; prepričan sem, da nam bo sklenjeno sodelovanje z zelo uglednim poslovnim partnerjem, kot je RWE, pri nekaterih od projektov, ki jih načrtuje HSE, koristilo,« je povedal dr. Jože Zagožen, generalni direktor HSE.

HSE ima sicer na področju JV Evrope številne izkušnje tako pri sklepanju poslovnih partnerstev kot pri konkretnih poslih in razpisih. Njegova mednarodna mreža v tem delu Evrope trenutno vključuje hčerinsko družbo v Beogradu, ki je tudi središčna točka upravljanja in poslovanja na tem področju, v kratkem pa bosta ustanovljena tudi predstavništvo v Romuniji in hčerinska družba na Hrvaškem, kjer ima določene izkušnje tudi podjetje RWE Power. Slednje, tako kot HSE, razpolaga z raznovrstnim proizvodnim portfeljem, ki vključuje termoelektrarne na osnovi lignita, jedrske elektrarne in obnovljive energetske vire.