Medijsko središče / Sporočila za javnost / Hidroenergija je nepogrešljiv obnovljivi vir energije

Hidroenergija je nepogrešljiv obnovljivi vir energije

Pretekli teden je na Energetski zbornici Slovenije potekal sestanek delovne skupine za hidroenergijo Eurelectric, v kateri je bila lani za obdobje dveh let za podpredsednico izvoljena naša sodelavka Karina Medved Bregar.

Člani delovne skupine, ki jo sestavljajo strokovnjaki in strokovnjakinje na področju hidroenergije ter s tem povezane regulative in politik in ki prihajajo iz kar dvajsetih različnih evropskih držav, so prvi dan izkoristili za izmenjavo stališč o aktualni reformi zasnove trga z električno energijo s predstavnikom ACER, naslednji dan pa so si ogledali hidroelektrarno Medvode.

Hidroenergija je pomemben element zanesljivosti oskrbe z električno energijo in nepogrešljiv fleksibilen obnovljiv vir energije, tako v Sloveniji kot v celotni Evropi. Hkrati pa so črpalne hidroelektrarne še vedno največja tehnologija shranjevanja električne energije, zato mora biti vloga hidroenergije v energetskem sistemu ter pri doseganju podnebnih in energetskih ciljev bolje prepoznana, ne le med odločevalci, pač pa tudi med širšo javnostjo, so poudarili člani delovne skupine.

V okviru Evropskega združenja elektroenergetske industrije Eurelectric s sedežem v Bruslju deluje pet odborov in trenutno skupaj sedemnajst delovnih skupin. Delovna skupina za hidroenergijo (WG Hydro) deluje v okviru odbora za proizvodnjo in okolje (Generation & Environment Committee). Aktivna članica združenja je preko Energetske zbornice tudi Skupina HSE, ki načrtuje vrsto projektov na področju proizvodnje električne energije iz vode.

Zadnja publikacija delovne skupine WG Hydro https://cdn.eurelectric.org/media/6471/2023-04-25_1st-hydropower-short-story_upgrading-hydropower_final-h-DB2AAA52.pdf.

Galerija