Medijsko središče / Sporočila za javnost / HIDROELEKTRARNE SKUPINE HSE ŠE PRED KONCEM MAJA Z IZJEMNO PROIZVODNJO

HIDROELEKTRARNE SKUPINE HSE ŠE PRED KONCEM MAJA Z IZJEMNO PROIZVODNJO

Hidroelektrarne skupine Holding Slovenske elektrarne v mesecu maju beležijo nadpovprečno proizvodnjo. Do 20. maja so dosegle letno realizacijo proizvodnje električne energije v višini 1,63 TWh in s tem presegle obdobni plan za kar 21 odstotkov.

V družbi Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) so do 20. maja mesečni plan presegli za 51 odstotkov, v Dravski elektrarnah Maribor (DEM) za 20 odstotkov in v Hidroelektrarnah na spodnji Savi (HESS) za 69 odstotkov. To pomeni, da so bile posamezne hidroelektrarne izjemno uspešne pri doseganju letne realizacije:Dravske elektrarne Maribor so obdobni plan presegle za 23 odstotkov,  Soške elektrarne Nova Gorica za 17 odstotkov in Hidroelektrarne na spodnji Savi za 10 odstotkov.

»Visoki proizvodnji so botrovale zelo ugodne hidrološke razmere, visoko razpoložljiva proizvodna infrastruktura, ugodne tržne razmere ter učinkovito obvladovanje epidemije, saj proizvodnja električne energije v celotnem obdobju trajanja epidemije ni bila omejena. Napovedi ostajajo ugodne tudi za naprej zaradi obilne snežne odeje v visokogorju in napovedanih novih padavin,« je povedal dr. Matjaž Eberlinc, izvršni direktor sektorja proizvodnje HSE.

Holding Slovenske elektrarne je največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji: v letu 2020 smo proizvedli kar 88 odstotkov vse električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji. Večino iz vode, s pridobitvijo pravnomočnega gradbenega dovoljenja za sončno elektrarno Prapretno pa bomo predvidoma že v letu 2021 postavili tudi največjo sončno elektrarno v Sloveniji, ki bo prvo energijo v sistem oddala še pred koncem leta. Projekt Prapretno nastaja na degradiranem območju v občini Hrastnik, ki je v preteklosti služilo za odlaganje pepela iz tamkajšnje termoelektrarne.

 

Služba za korporativno komuniciranje skupine HSE

 

 

 

Galerija
floater