Medijsko središče / Sporočila za javnost / HE Boštanj je dobila predvodilnik za 1. agregat

HE Boštanj je dobila predvodilnik za 1. agregat

Boštanj

Na gradbišče HE Boštanj je v noči s petka na soboto (10. – 11. decembra 2004) prispel predvodilnik za 1. agregat te elektrarne.  Gre za skupno približno 60 ton težko varjeno kovinsko konstrukcijo velikih dimenzij, ki so jo izdelali v ljubljanskem Litostroju.

Predvodilnik predstavlja glavni nosilni element turbine, na katerega se v gorvodnem delu pritrdi hruška z generatorjem, na dolvodnem delu pa vodilniški mehanizem in gonilnikov obroč, v katerem se bo vrtel 4-lopatični gonilnik. Z vgradnjo predvodilnika se praktično prične zahtevna in strojniško precizna montaža turbine.

S stališča koordinacije del je bil to zahteven mejnik, saj je bil potrebno pravočasno in usklajeno povezati dela več izvajalcev na gradbišču. Tako so bila v predvidenem roku, do 10. decembra 2004, končana gradbena dela ter  dostavljeno, zmontirano in predano v uporabo mostno dvigalo v strojnici. Že naslednji dan, 11. decembra 2004, je na gradbišče prispel predvodilnik za 1. agregat. Zaradi izrednih dimenzij (dolžine 16 m, širine 8 m in višine 3 m) in teže tovora je bilo potrebno pravočasno zagotoviti ustrezno ureditev gradbišča za transport in manipulacije z dobavljeno opremo. 14. decembra 2004 je bilo opravljeno spuščanje predvodilnika na predvidene temelje v strojnici.

Zahtevna koordinacija je bila izpeljana skladno s predvidenim terminskim planom. Iz pregleda stopnje gotovosti del dobavitelja turbinske in hidromehanske opreme pa lahko povzamemo, da tudi izdelava v tovarni poteka po terminskem planu.

Z montažo predvodilnika se začenja montaža turbinske opreme na HE Boštanj, ki se bo v naslednjem letu intenzivno nadaljevala, saj bo dobava naslednjega predvodilnika za agregat 2 že čez mesec dni. Ostala oprema za turbine bo sledila terminskemu planu. V septembru bo 2005 izvedeno prvo poskusno vrtenje turbine in nadaljevalo se bo testiranje opreme, aprila 2006 pa bo elektrarna začela s poskusnim obratovanjem.

floater