Medijsko središče / Sporočila za javnost / Ekipa laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko obiskala SE Zlatoličje

Ekipa laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko obiskala SE Zlatoličje

Zaključek izgradnje tako imenovanega segmenta pet sončne elektrarne Zlatoličje, moči 2,5 MW, si je danes ogledal tudi predstojnik Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani prof. dr. Marko Topič s sodelavci ter izrazil navdušenje nad nastajajočo sončno elektrarno na brežini kanala.

Sprejel jih je tehnični direktor Dravski elektrarn Maribor Andrej Tumpej s sodelavci in ob ogledu predstavil tudi dodatne načrte Dravskih elektrarn Maribor glede izgradnje sončne elektrarne Zlatoličje-Formin na dovodnih in odvodnih kanalih obeh hidroelektrarn, moči do 30 MW, katere pomemben cilj je – ob povečanju proizvodnje električne energije iz obnovljivega vira – nadgradnja obstoječih energetskih objektov (kanalov).

Beseda je tekla tudi angažiranosti družb skupine HSE pri preverjanju drugih potencialnih lokacij, zlasti na degradiranih območjih, kjer bi bilo sprejemljivo in smiselno graditi sončne elektrarne.
Gostje so priložnost izkoristili tudi za ogled največje slovenske hidroelektrarne Zlatoličje, ki proizvede približno 600 milijonov kWh električne energije oziroma nekaj več kot pet odstotkov vse električne energije v Sloveniji ter s tem predstavlja enega ključnih členov ne le družbe Dravske elektrarne Maribor, ki jo upravlja, temveč celotne slovenske energetike.

Galerija
floater