Medijsko središče / Sporočila za javnost / DELOVANJE NA PODROČJU OKOLJA (P)OSTAJA PRIORITETA

DELOVANJE NA PODROČJU OKOLJA (P)OSTAJA PRIORITETA

Ob zaključku projekta, ki ga je VITRA – Center za uravnotežen razvoj, izvedla avgusta in oktobra 2009 v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Črni gori, je v petek, 6. novembra, potekala novinarska konferenca. Predstavniki VITRE ter podpornikov projekta, Ministrstva za zunanje zadeve in Holdinga Slovenske elektrarne, so zbranim predstavili osrednje usmeritve in rezultate projekta, ki je bil namenjen ozaveščanju javnosti o učinkoviti rabi energije v gospodinjstvih in javnih stavbah. Ob aktivnostih prenosa znanja in izkušenj učinkovite rabe energije v zasebne in javne prostore držav Zahodnega Balkana je VITRA hkrati med akterji-v gospodinjstvih, nevladnih organizacijah in javnih stavbah razdelila kar 16.000 sijalk.

Petja Rijavec, vodja Službe komuniciranja HSE, ki je sijalke doniral, je zbranim predstavila aktivnosti HSE v državah Zahodnega Balkana. »Zdi se nam pomembno, da lahko v sodelovanju z nevladnimi organizacijami intenzivneje delujemo na področju energetike v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Črni gori,« je povedala in dodala, da HSE s takimi aktivnostmi v državah, kjer trguje, uvaja tudi dobrodelnost in skrb za trajnostni razvoj.

Aleš Verdir, vodja Oddelka za tehnično-operativno izvajanje mednarodne razvojne in humanitarne pomoči na Ministrstvu za zunanje zadeve, je poudaril, da je ministrstvo letos že drugič podprlo nevladne organizacije. »V okviru razvojnega sodelovanja je sodelovanje NVO z gospodarskimi družbami izjemnega pomena. Prav tako projekti na področju okolja postajajo prioriteta slovenske razvojne politike v državah Zahodnega Balkana, ministrstvo pa že načrtuje nov razpis za spodbujanje sodelovanja nevladnih organizacij« je še dejal Verdir.

Ob zaključnih besedah Bojana Žnidaršiča, direktorja VITRE, so se tako prisotni strinjali, da bo tudi v prihodnje izjemnega pomena ozaveščanje širše javnosti na področju učinkovite rabe energije.

floater