Medijsko središče / Sporočila za javnost / 35 let HE Zlatoličje

35 let HE Zlatoličje

Straše

V prostorih Hidroelektrarne Zlatoličje je vodstvo Dravskih elektrarn Maribor, d.o.o. (DEM), danes pripravilo novinarsko konferenco ob njeni 35. obletnici. Hidroelektrarna (HE) Zlatoličje je bila prva kanalska elektrarna v takratni Jugoslaviji, o njeni pomembnosti za tedanji energetski sistem države priča tudi podatek, da jo je odprl predsednik Josip Broz Tito.

HE Zlatoličje, najmočnejša v verigi dravskih elektrarn, je lani proizvedla 22% vse energije DEM (DEM združuje 8 hidroelektrarn: HE Dravograd, HE Vuzenica, HE Vuhred, HE Ožbalt, HE Fala, HE Mariborski otok, HE Zlatoličje in HE Formin), njena povprečna letna proizvodnja pa je 574 GWh oz. 5,4% vse proizvodnje električne energije v Sloveniji v letu 2003.

Danilo Šef, direktor Dravskih elektrarn Maribor, d.o.o., je ob tem jubileju med drugim poudaril tudi dobro sodelovanje DEM z lokalno skupnostjo: “Veseli smo, da lahko ob tem pomembnem jubileju naredimo nekaj koristnega tudi za lokalno okolje, v katerem delujemo. Odločili smo se, da bomo s prispevkom 1,000.000 SIT pomagali lokalnemu Prostovoljnemu gasilskemu društvu Zlatoličje pri nakupu nove črpalke.”

Gost novinarske konference je bil župan občine Starše Vili Ducman. Ob tem je povedal: “HE Zlatoličje je bila velika pridobitev za takratno naselje Zlatoličje (še v nekdanji Jugoslaviji), še posebno z vidika zaposlovanja domačinov. Leta 1995 je nastala občina Starše, sodelovanje med DEM in občino pa lahko ocenim kot zelo dobro. Kot zanimivost naj omenim še otvoritev hidroelektrarne – nekateri prebivalci Starš se je spominjajo še danes.”

V obdobju 2005-2007 čaka HE Zlatoličje prenova, s katero bodo brez dodatnih posegov v naravo povečali inštalirano moč za 24 MW. Vrednost prenove je ocenjena na približno 12 milijard SIT. V okviru prenove sta načrtovani tudi sanacija jezu v Melju in gradnja novega agregata z močjo 2 MW, ki bo izkoriščal ves biološki minimum.

floater