Medijsko središče / Sporočila za javnost / EBRD IN TEŠ DANES PODPISALA POSOJILNO POGODBO ZA 200 MIO EUR ZA POSODOBITEV TEŠ

EBRD IN TEŠ DANES PODPISALA POSOJILNO POGODBO ZA 200 MIO EUR ZA POSODOBITEV TEŠ

Danes so na sedežu Termoelektrarne Šoštanj direktor TEŠ, mag. Simon Tot, generalni direktor HSE, mag. Matjaž Janežič, in direktorica sektorja za energetiko pri EBRD, gospa Nandita Parshad, podpisali posojilno pogodbo za posodobitev TEŠ v vrednosti 200 mio EUR.

Finančna sredstva bodo namenjena financiranju gradnje 600 MW bloka 6, ki bo nadomestil obstoječe premogovne enote TEŠ, ki imajo bistveno nižje izkoristke ter posledično emitirajo bistveno višje emisije COobprimerljivi proizvodnji električne energije.

Tehnološko, energetsko in ekološko visoko učinkovit blok 6 bo za proizvodnjo enake količine električne energije, kot je proizvedejo obstoječi bloki TEŠ, porabil za 30 odstotkov manj premoga, zmanjšali pa se bodo tudi izpusti CO2, in sicer za 35 odstotkov. Na dolgi rok to pomeni znatno zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida, in sicer za približno 1,2 milijona ton letno. To zmanjšane CO2 pa predstavlja približno 8 odstotkov vseh toplogrednih emisij Slovenije.

»Z realizacijo tega energetsko visoko učinkovitega projekta bo Termoelektrarna Šoštanj lahko, z zmanjševanjem emisij in nižjo porabo premoga, bistveno izboljšala učinkovitost svojega poslovanja. Omenjena investicija pa bo podjetju omogočala izpolnjevanje okoljskih zahtev Evropske unije«, je po podpisu pogodbe povedala predstavnica EBRD, gospa Nandita Parshad.

Direktor TEŠ, mag. Simon Tot, je poudaril, da je izredno vesel, da je prišlo do podpisa, za TEŠ in Slovenijo izredno pomembne pogodbe, saj verjame, da je to še dodaten korak na poti k realizaciji nacionalno izredno pomembnega projekta.

Generalni direktor HSE, mag. Matjaž Janežič, pa je povedal, da se je danes zgodil dogodek, ki smo ga v skupin HSE težko pričakovali. »Verjamem, da je to začetek uspešnega sodelovanja«.

Dodatne informacije:

Termoelektrarna Šoštanj, Janja Štrigl; 
janja.strigl@te-sostanj.si

European Bank for Reconstruction and Development, Ina Coretchi; coretchi@ebrd.com

floater