Medijsko središče / Sporočila za javnost / Rekorden dnevni odkop premoga velenjskih rudarjev v letošnjem letu

Rekorden dnevni odkop premoga velenjskih rudarjev v letošnjem letu

Premogovnik Velenje vse bolj uspešen tudi na mednarodnih trgih

V četrtek, 31. maja 2012, so velenjski rudarji dosegli rekorden dnevni odkop premoga v letošnjem letu, saj so odkopali kar 24.749 ton premoga. V prvih petih mesecih je bilo odkopanega že 1.562.000 ton premoga. Premogovniku Velenje je tako uspelo nadomestiti precejšen del izpadle proizvodnje, ki je nastala zaradi težav v proizvodnji v februarju in marcu letos.

Zahteven proizvodni načrt za leto 2012 v Premogovniku Velenje učinkovito izpolnjujemo tudi z izdelavo podzemnih jamskih prostorov, v tem letu smo jih izdelali že skoraj 3,4 kilometra. Uspešna proizvodnja v maju je pripomogla, da je na velenjski deponiji trenutno 344.000 ton premoga.

Premogovnik Velenje se vedno bolj uveljavlja tudi na mednarodnem trgu. V maju je bila tako podpisana prva pogodba za slovaški trg, ko smo napredovalni stroj GPK–PV, ki je proizvod Premogovnika Velenje, dobavili največjemu slovaškemu rudniku Hornonitrianske Bane iz Prievidze. To je pomemben dosežek, saj gre za prvi prenos sodobne rudarske tehnološke opreme Premogovnika Velenje znotraj trgov Evropske unije.

Napredovalni stroj GPK–PV, katerega proizvajalec je Premogovnik Velenje, smo po vseh poskusnih obratovanjih in testiranjih, certificirali v skladu z evropsko zakonodajo. Zanj smo pridobili certifikat ATEX (Ex I M2 za uporabo stroja v metanski jami). Gre za konzolni stroj, ki ima elektro-hidravlični pogon in je namenjen izdelavi jamskih prog, preseka 4,7 – 22 m2 z nagibom do največ 25º. Primeren je za rezanje materialov do približno 70 N/mm2. Navedeni stroj je plod skupnega znanja naših strokovnjakov z ruskim proizvajalcem ogrodja napredovalnega stroja KMZ Cheljabinsk – Kupeysk.

Za slovaške partnerje smo v času od 12. do 16. marca 2012 v Premogovniku Velenje organizirali izobraževanje, ki se ga je udeležilo 11 predstavnikov iz rudnika Hornonitrianske Bane iz Prievidze. V nekajdnevnem druženju smo jim med drugim predstavili pomen varnega dela z napredovalnim strojem GPK–PV. V nadaljevanju so si stroj lahko ogledali tudi v jami, na naših pripravskih deloviščih, kjer so spoznali delovanje stroja v praksi. Poučevanje se je s podrobnejšimi podatki o vzdrževanju in montaži stroja nadaljevalo v Remontni delavnici HTZ Velenje.

Svoj uspešen nastop na mednarodnih trgih bo Premogovnik Velenje znova potrdil že v kratkem, saj pričakujemo podpis pogodbe s prvim od turških rudnikov, ki želi z drugačno organizacijo in bolj kakovostno opremo izboljšati svojo proizvodnjo. Tudi v prihodnje bomo nadaljevali z razvojem in izdelavo rudarske opreme za domači in tuji trg, ki bo zagotavljala rast celotne Skupine s prodajo znanj in storitev na trgih izven osnovne dejavnosti. Sodelovanje pri posodabljanju rudnikov v svetu ponuja za nas izjemno velike in še neizkoriščene možnosti.

Služba za odnose z javnostmi Skupine Premogovnik Velenje

floater