Medijsko središče / Sporočila za javnost / Revizija sindikata Teša glede nezakonitosti stavke zavrnjena (STA, 21.2.2012)

Revizija sindikata Teša glede nezakonitosti stavke zavrnjena (STA, 21.2.2012)

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo sindikata Termoelektrarne Šoštanj (Teš) po reviziji sodbe Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je potrdilo sodbo celjskega delovnega sodišča, da je bila stavka v Tešu – ta je potekala novembra 2010 – nezakonita.

Kot piše v obrazložitvi sodbe vrhovnega sodišča, ki jo je pridobila STA, je sodišče namreč presodilo, da je šlo pri sindikatu Teša med 12. in 16. novembrom 2010 za nezakonito stavko tako z vidika takratnih stavkovnih zahtev kot z vidika neustrezne napovedi stavke in izbire nezakonitih stavkovnih akcij (preprečevanje nastopa dela novo imenovanemu direktorju).

Vrhovno sodišče ob tem spominja, da je sodišče prve stopnje (Delovno sodišče v Celju) ugodilo zahtevku Teša in ugotovilo, da je bila stavka nezakonita.

Sodišče druge stopnje (višje delovno in socialno sodišče) je pritožbo sindikata Teša zavrnilo in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje. Zoper pravnomočno sodbo višjega delovnega in socialnega sodišča pa je sindikat Teša vložil revizijo, in sicer iz razloga zmotne uporabe materialnega prava.

Sindikat Teša, ki ga vodi Branko Sevčnikar, je stavko pripravil zaradi razrešitve Uroša Rotnika z mesta direktorja družbe. Rotnika je nasledil Simon Tot, po mnenju sindikata pa je bila razrešitev nelegitimna in v nasprotju z zakonodajo.

Sindikat je 12. novembra 2010 izvedel dvourno opozorilno stavko in Totu ni pustil vstopiti v podjetje. Sevčnikar je takrat predstavil stavkovne zahteve in napovedal popolno zaustavitev proizvodnje električne energije, če stavkovni zahtevi ne bosta izpolnjeni.

Od pristojnih organov – od takratnega premiera Boruta Pahorja in gospodarske ministrice Darje Radić, nadzornega sveta Teša, nadzornega sveta HSE in vodstva HSE – so zahtevali odpravo vzrokov za nastale razmere in z vsemi odgovornimi zahtevali sestanek, in sicer najpozneje do 16. novembra.

Če prva stavkovna zahteva ne bi bila izpolnjena, bi s 17. novembrom začel stavkati in zmanjševati dobavo električne energije iz Teša. Zbor delavcev Teša je 16. novembra sprva podprl stavkovni odbor in sklenil, da se v družbi naslednji dan začne stavka, nato pa je stavkovni odbor stavko zamrznil.

Tot je nato zoper Sevčnikarja – očital mu je, da je kot predsednik sindikata v Tešu in vodja stavkovnega odbora novembra organiziral in sodeloval pri nezakoniti stavki – uvedel postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, vendar mu nato odpovedi ni izročil.

floater