Medijsko središče / Sporočila za javnost / V MUZEJU PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE PRIČAKALI 300.000. OBISKOVALCA

V MUZEJU PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE PRIČAKALI 300.000. OBISKOVALCA

Podzemni Muzej premogovništva Slovenije v Velenju, ki je bil odprt ob rudarskem prazniku leta 1999 in je prejel tudi posebno priznanje Evropskega muzejskega foruma, je danes obiskal že 300.000. obiskovalec. To je bil učenec Osnovne šole Markovci, ki je kot posebno nagrado prejel vikend paket za štiri osebe v hotelu Barbara v Fiesi. Uvodoma je zbrane nagovoril vodja Muzeja premogovništva Slovenije Stojan Špegel. Nagrado je 300.000. obiskovalcu izročil direktor PV Invest, povezane družbe Premogovnika Velenje, mag. Drago Potočnik.

Podzemni muzej je postavljen v resnično okolje nekdanje Jame Škale, kjer se je premogovništvo v Šaleški dolini pred več kot 135 leti pravzaprav tudi začelo. Muzej je zanimiv tudi zato, ker vstopajo obiskovalci vanj povsem enako kot so rudarji v prejšnjem stoletju. Pod vodstvom vodiča, ki jih sprejme v »prizivnici«, se spustijo 180 metrov globoko. Pred tem se seveda oblečejo v rudarska oblačila, površnik, čelado, s sabo pa dobijo tudi rudarsko malico. V uri in pol si nato v podzemnih rovih slikovito ogledajo, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in tudi kakšno je danes. Muzej je multimedijsko opremljen v slovenskem, nemškem, angleškem in italijanskem jeziku.  V muzeju pa so ponosni tudi na to, ker lahko edini v Sloveniji v podzemni muzej popeljejo tudi invalide na vozičkih, obiskali pa so jih tudi že slepi in slabovidni.

Za obiskovalce je v nekdanji t. i. beli garderobi (v njej so rudarji puščali civilna oblačila) na ogled razstava slovenskega premogovništva, razstava bivalna kultura slovenskih rudarjev, multimedijska predstavitev nastanka Zemlje, prikaz tradicionalne prireditve Skok čez kožo ter stalna razstava mineralov sveta. V črni garderobi (uporabljali so jo za odlaganje delovnih oblačil) – ter od letošnjega leta tudi v beli garderobi – pa pripravljajo številne prireditve, različne slikarske in kiparske kolonije ter razstave.

Muzej je prejel že številna priznanja, med drugim že omenjeno priznanje Evropskega muzejskega foruma, Valvazorjevo priznanje, Fordovo nagrado za ohranjanje tehnične dediščine in Zlati grb Mestne občine Velenje.
To turistično zanimivost Šaleške doline letno povprečno obišče več kot 27.000 obiskovalcev (letos do konca meseca maja 9.811).

Srečno!

Tadeja Mravljak Jegrišnik
vodja Službe za odnose z javnostmi Premogovnika Velenje
031-638-154

Dodatne informacije:
Stojan Špegel
vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692

floater