Medijsko središče / Sporočila za javnost / MECHEL OD HSE ODKUPIL 49-ODSTOTNI DELEŽ TE-TO ROUSSE

MECHEL OD HSE ODKUPIL 49-ODSTOTNI DELEŽ TE-TO ROUSSE

Kot je znano, je 28. avgusta 2007 HSE z Republiko Bolgarijo podpisal pogodbo o nakupu 100% oziroma 4.813.367 delnic državnih delnic Toplifikacije, d.d., Rousse, Bolgarija (TE-TO Rousse). Nakup je skladen s strateško usmeritvijo HSE postati eden izmed vodilnih trgovcev z električno energijo v regiji JV Evrope, saj ta z vidika lege in povezave s Slovenijo predstavlja pomembno področje za razširitev dejavnosti. S predhodnim soglasjem bolgarske Postprivatizacijske agencije in skladno z bolgarsko zakonodajo pa je bil danes zaključen prenos 49-odstotnega deleža delnic TE-TO Rousse s HSE d.o.o., največjega slovenskega proizvajalca in trgovca z električno energijo, na vodilno rusko rudarsko in jeklarsko skupino Mechel.

Vodstvo HSE se je pred časom v soglasju z lastnikom, t.j. državo, odločilo, da je partnerski pristop k projektu v primeru TE-TO Rousse najbolj ustrezna rešitev, saj predstavlja optimalno sodelovanje proizvajalca premoga na eni in trgovca z električno energijo na drugi strani. Hkrati je izbira o pristopu k projektu s pomočjo partnerja logična posledica okolja, v katerem posluje elektrarna in pomeni močno zmanjšanje  rizikov naložbe. Ob prodaji 49-odstotnega deleža skupini Mechel bo namreč HSE ustvaril pozitivni finančni rezultat, primerljiv z večletnim poslovanjem podjetja.

Danes zaključeni posel s skupino Mechel je za HSE tudi eden od pomembnih korakov k širitvi poslovanja HSE na trgih JV Evrope. Ta z vidika lege in povezave s Slovenijo predstavlja pomembno področje za razširitev dejavnosti kot tudi za oskrbo Slovenije z električno energijo. HSE ima namreč kljub vstopu zunanjega partnerja v projekt desetletno pravico za trgovanje z električno energijo iz te elektrarne, kar je pomembno dejstvo z vidika zmanjševanja uvozne odvisnosti Slovenije.

Nakup TE-TO Rousse je projekt, na katerem so številni strokovnjakih HSE delali več mesecev. S podpisom pogodbe je bil zaključen dolgotrajni postopek pogajanj, ki sega v avgust leta 2006, ko se je HSE prijavil na drugi, ponovljeni razpis bolgarske Agencije za privatizacijo, ter se v nadaljevanju za nakup TE-TO Rousse potegoval z družbama Dalkia International in E.ON Energije AG. 17. novembra 2006 je HSE oddal ponudbo, Agencija za privatizacijo Republike Bolgarije pa je 6. decembra 2006 s posebnim sklepom proglasila HSE za prvouvrščenega ponudnika ter z njim v januarju 2007 začela pogajanja za podpis pogodbe o nakupu TE-TO Rousse.

floater