Medijsko središče / Sporočila za javnost / Muzej premogovništva Slovenije znova na ogled

Muzej premogovništva Slovenije znova na ogled

Velenje

Muzej premogovništva Slovenije je lani obiskalo skoraj 29.000 obiskovalcev, od tega 3.214 tujcev. To je največje število tujih obiskovalcev od odprtja muzeja leta 1999, skupno pa je muzej doslej obiskalo že več kot 150.000 obiskovalcev. V muzeju so lani odprli stalno zbirko o skoku čez kožo – stari rudarski tradiciji, gostili pa so tudi 2. Mednarodno srečanje sekcije za rudarstvo in premogovništvo pri TICCIH. Ob tem se je v prostorih muzeja zvrstilo še veliko število prireditev, od modne revije do slikarskih razstav in glasbenih nastopov.
V letu 2005 v muzeju načrtujejo otvoritev stalne razstave o Premogovniku Velenje, ki bo letos praznoval 130. obletnico začetkov premogovništva v Šaleški dolini, intenzivno pa pripravljajo tudi katalog zvestobe, s katerim želijo vzpodbuditi turistične agencije, da bi bolj pogosto pripeljale svoje goste v muzej.
Veliko si obetajo tudi od novega prospekta, ki ga pripravljajo skupaj z Avstrijci na Koroškem. Prospekt bo predstavil ponudbo šestih muzejev, od tega štirih iz Avstrije (Bad Bleiberg, Železna Kapla, Hüttenberg, Griffen) in dveh iz Slovenije (Mežica in Velenje), največja prednost prospekta bo ta, da ga bo mogoče najti na 500 najbolj obiskanih turističnih točkah na avstrijskem Koroškem, saj spada v sistem t.i. Koroške karte – Kärnten Card. Muzej, ki je bil od božičnih praznikov naprej zaprt, je na ogled spet od 11. januarja dalje.

floater