Medijsko središče / Sporočila za javnost / Ob 60-letnici termoelektrarni Brestanica tudi okoljski certifikat

Ob 60-letnici termoelektrarni Brestanica tudi okoljski certifikat

Brestanica

Termoelektrarna Brestanica (TEB), ena od enajstih družb skupine HSE, je danes na slovesnosti, katere častni gost je bil tudi minister za okolje, prostor in energijo mag. Janez Kopač, proslavila šestdeseto obletnico svojega obstoja. Ob tej priložnosti je bila tudi uradna obeležitev dokončanja dveh novih, 114 MW plinskih turbin, minister pa je direktorju TEB Bogdanu Barbiču podelil tudi okoljski certifikat ISO 14001.

Termoelektrarna Brestanica je vključena v prostor in okolje doline pod Bohorjem že polnih 60 let. Julija 1943 so namreč iz nje stekle prve kilovatne ure električne energije. Od tedaj dalje je TEB igrala pomembno vlogo v slovenskem elektroenergetskem sistemu. Danes, ko je TEB ena od enajstih družb skupine HSE, v njej s 312 MW razpoložljive moči na pragu izstopa predvsem po hitrem odzivnem času. V nujni primerih je namreč sposobna v samo 15 minutah zagotoviti 291 MW moči, kar ustreza zahtevam sistemskih storitev po terciarni regulaciji moči. Za gorivo brestaniška termoelektrarna uporablja zemeljski plin ali lahko kurilno olje, možna pa je tudi kombinacija obojega hkrati.

Ob današnji svečanosti 60. obletnice je TEB simbolno odprla dve novi, 114 MW plinski turbini, ki sta uspešno delovali že v prvem letu komercialnega obratovanja, častni gost, minister za okolje, prostor in energijo mag. Janez Kopač, pa je direktorju TEB Bogdanu Barbiču podelil certifikat ravnanja z okoljem ISO 14001.

»Prihodnji razvoj TEB kot tudi možnosti preživetja na odprtem trgu električne energije in sistemskih storitev bo potekal pod okriljem HSE, kjer se prednosti družbe lahko najbolj učinkovito izkoristijo,« je povedal Bogdan Barbič, direktor TEB,« strateški razvojni cilji družbe pa so predvsem naslednji: optimalno tehnološko obvladovanje obstoječih postrojev v okviru tržnih možnosti, optimiranje sedanjih in prihodnjih proizvodnih zmogljivosti, aktivna vloga pri izgradnji spodnjesavske verige hidroelektrarn in oblikovanje vzdrževalnega centra zanje, ter aktivno sodelovanje v »multi-utility« programih, ki jih namerava skupina HSE razvijati v prihodnje.«

floater